Hlavní obsah

Trenér osmnáctky Jakub Petr: Musíme se s únavou lépe vyrovnat

Ostrava

Poslední generálku před dubnovým mistrovstvím světa mají za sebou hokejisté do 18 let. V Turnaji pěti v Kravařích a Ostravě-Porubě vybojovali Češi třetí příčku, když v boji o druhou pozici podlehli Američanům 2:6. Vítězem silně obsazeného turnaje se stali mladí Rusové.

Foto: Aleš Krecl

Trenér Jakub Petr byl s generálkou před světovým šampionátem spokojený.

Článek
Fotogalerie

Český kouč Jakub Petr byl s předvedenými výkony spokojen, i když nedostatků, které bude muset s asistentem Petrem Svobodou do mistrovství světa ve Švýcarsku vyřešit, si do notýsku poznačil také dost. „Zatím to všechno byla v uvozovkách jen příprava na mistrovství světa. Když pominu druhou polovinu utkání s USA, tak můžeme být spokojení. Ovšem poslední zápas nám jasně naznačil, co nás za dva a půl měsíce ve Švýcarsku čeká," přiblížil kouč.

Češi do duelu proti USA vstoupili dobře. V přesilové hře šli díky trefě nejlepšího českého střelce Lukáše Jaška do vedení. Ovšem tři minuty v prostřední části Američanům stačily ke vstřelení tří branek a Češi se už na větší odpor nezmohli. „Po těžkém utkání s Ruskem jsme byli hodně unavení a bylo vidět, že Američané jsou hokejově někde jinde," svěřil se kapitán české osmnáctky David Kaše. „Každý zápas byl na turnaji vyrovnaný, jen dneska jsme už odešli se silami a Amerika vyhrála zaslouženě," dodal.

Podle kouče Petra se s únavou jeho svěřenci budou muset naučit vyrovnat. „Pokud budeme chtít na mistrovství světa uspět, budeme muset v té únavě podat lepší výkon, než jakým jsme se prezentovali dnes," hodnotil Jakub Petr.

Češi v turnaji porazili Finsko 6:4 a Švédsko 3:2 na nájezdy. Prohráli v prodloužení s Ruskem a v posledním zápase turnaje podlehli vysoko USA. „Systém, který jsme připravili, kluci dodržovali. Ale když budeme prohrávat osobní souboje, tak se každý systém po určité době zhroutí," upozornil český trenér. „Soupeř jasně dominoval, bylo to podobné našemu finálovému zápasu z mistrovství světa, nebo finále z memoriálu Ivana Hlinky. Na týmy Kanady či USA v plné sestavě bohužel silově a fyzicky nestačíme," připustil.

Mohou se měřit s týmy ze světové špičky

Každý takový zápas je podle něj pro české juniory obrovskou výzvou a motivací. „V takových zápasech vidíme, co nám ještě chybí do světové špičky. Přesto jsem přesvědčený, že budeme schopní s nimi sehrát vyrovnaně minimálně jedno utkání v sezóně. A kdo ví, třeba to přijde zrovna na mistrovství světa," řekl Petr.

V to doufá i nejlepší český střelec na turnaji třinecký Lukáš Jašek, který se trefil ve třech zápasech ze čtyř. Naprázdno vyšel jen proti Rusku. „Odehráli jsme dobrý turnaj. Do šampionátu zbývá dva a půl měsíce. Rád bych si na něm zahrál a o nominaci se poperu," řekl.

Mistrovství světa do 18 let se letos koná od 16. do 24. dubna ve švýcarských městech Zug a Lucern. „Dokázali jsme si, že umíme hrát s týmy ze světové špičky. A to nejsme kompletní. Když všechno zmixujeme a dáme dohromady, tak na světový šampionát pojedeme dobře připraveni," je přesvědčen Petr, pro něhož to může být poslední akce s osmnáctkami. V příští sezóně by měl podle svazové vize přejít k dvacítkám.

Reklama