Hlavní obsah

Cestovatel Fogg stihl za 80 dní cestu kolem světa, Růžička musí vybrat vyvolené na MS

Praha

Hokejové mistrovství světa začne v Praze a Ostravě už za 80 dní. Zatímco dobrodruh Fogg v knize Julesa Verna za tu dobu stihl cestu kolem světa, reprezentační trenér Vladimír Růžička musí vybrat pětadvacet jmen do národního týmu, který doma zaútočí na vysněnou medaili.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Čeští hokejisté na tréninku. Vlevo trenér Vladimír Růžička.

Článek

Pár jich je jistých, Růžička některým hráčům prostě za všech okolností věří. Do této kategorie patří útočníci Červenka s Klepišem, ač se museli z únorové akce národního týmu omluvit. Není pochyb ani o Němcovi, Sobotkovi, Novotném a po úspěšném testu schopnosti adaptace na mezistátní hokej vypadá téměř jistě i nominace Ručinského, jemuž bude v době MS už čtyřiačtyřicet let.

Nebyl to ale jen litvínovský veterán, kdo si při dvojutkání evropské tour s Ruskem (3:0 a 4:3) řekl o zvýšenou pozornost. Hodně vzrostly šance Saláka na post gólmanské jedničky. Úspěšný comeback do národního týmu přiblížil šampionát Čáslavovi s Kleslou, potřebnými dříči v útoku jsou Koukal, Zaťovič, Vondrka.

Kdo si řekl o MS
Salák – Němec, Čáslava, Klesla – Ručinský, Koukal, Sobotka, Novotný, Zaťovič, Vondrka

„Někteří kluci se teď ukázali jako nesmírně platní a potřební pro tým," míní trenér. Z evropské nabídky přicházejí do úvahy i sourozenci Kovářovi (brankář Jakub a útočník Jan), obránce Krajíček a pro útok drsňák Smoleňák či dravé mládí Simon nebo Tomáš Zohorna.

Určitě dojde i na posily z NHL, aktuálně jsou mimo play off třeba obránci Židlický, Polák, Zbyněk Michálek a do útoku Voráček, Milan Michálek, Hemský, Erat, Hanzal, Eliáš, Havlát, a když změní názor, že už nechce reprezentovat, tak i Jágr.

„Potřebuju odolné hráče, kteří na šampionátu v Praze nepodlehnou enormnímu tlaku, zachovají chladnou hlavu a nebudou zmatkovat," říká kouč.

Reklama