Hlavní obsah

Zřejmě budeme muset čekat na první kolo play off NHL, řekl Špaček

Praha

Necelé dva týdny strávil v zámoří asistent trenéra hokejové reprezentace Jaroslav Špaček. Přesně podle plánu navštívil šest zápasů, osobně se setkal asi s desítkou hráčů a s dalšími se spojil telefonicky. Uzávěrka přestupů v NHL minulý týden a řada výměn, ve kterých figurovali i čeští hokejisté, však vedení národního týmu lehce zkomplikovalo situaci. I proto Špaček přiznal, že budou čekat na výsledky 1. kola play off, po kterém by mohla být řada adeptů volná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička (vpravo) a asistent Jaroslav Špaček během utkání Euro Hockey Challenge, České republika - Norsko, na zimním stadiónu Kotlina v Havlíčkově Brodu.

Článek

"Všichni hráči jsou rádi, že šampionát je u nás, ale problém je, že jich hodně vyměnili do týmů, které budou hrát play off. To nám to trošku zkomplikovalo. Někdo je navíc zraněný. Věřím, že na sebe v 1. kole play off narazí týmy s našimi hráči, a to by nám mohlo hrát do karet," řekl Špaček novinářům po dnešním návratu do Prahy.

S hráči se většinou nesetkával přímo v hale, ale na večeři či na snídani. "Nechtěl jsem se tam moc ukazovat. Kolikrát jsem měl lístky do hlediště, takže o mně skoro nikdo nevěděl. Taky jsem to (jako hráč) neměl rád. Nedělá to dobrý dojem na klub. Je to jejich práce a chtějí, aby tam odevzdali všechno. Mistrovství světa je v podstatě nezajímá," řekl bývalý elitní obránce, který v NHL odehrál třináct sezon. "Lidi, které člověk zná, tam ale potká. Na druhou stranu je to ale práce a oni ví, že to dělají všichni. I kanadský a americký tým," podotkl.

Dříve jsme si mohli vybírat

Špaček nejprve navštívil jeden zápas v New Yorku, poté dva v San Jose a na závěr tři v Tampě. "Věděli jsme, že v době, kdy budu v zámoří, bude uzávěrka přestupů. Dopadlo to tak, že jsem všechny, které jsem chtěl, viděl," uvedl Špaček.

Výměny z českého pohledu postihly zejména obránce. Marek Židlický zamířil do Detroitu, Zbyněk Michálek do St. Louis. O oba přitom hlavní kouč Vladimír Růžička měl eminentní zájem. "Ještě pár obránců tam máme. Není to příznivé, ale takový je život. Už nemáme v NHL 70 hráčů, ale pětadvacet nebo třicet. Dříve jsme měli hráče v prvních dvou pětkách a mohli jsme si vybírat, teď to tak není. Máme ale dobré hráče i v Evropě, což se ukázalo v posledních dvou zápasech proti Rusku. Bude z čeho vybírat," podotkl Špaček.

Existuje však reálná šance, že by na MS mohl přijet Jan Hejda z Colorada, který již neplánoval reprezentovat. "S ním mluvil Vláďa. Věřím, že Honza je připraven. Hraje hodně a žádné problémy neměl. Mohl by to být jeden z kandidátů," prozradil Špaček, který byl již v předstihu informovaný, že Roman Polák z Toronta nebude pro turnaj k dispozici.

Osmdesát procent by chtělo přijet

Důrazný bek jde na operaci s tříselnou kýlou, což už oficiálně potvrdil i klub. "I v zápase bylo vidět, že ho to bolí a že je to špatné. Na velkém ledě je navíc více bruslení. Udělal dobře, že jde na operaci, aby se mohl připravit na další sezonu," řekl Špaček.

Českých útočníků je v NHL výrazně více. "Někteří nemají smlouvu a budou o ni bojovat," poukázal Špaček na možné problémy. "Osmdesát procent z nich byl ale chtělo přijet," doplnil vzápětí. Určitě však reprezentační trenéři počítají například s Jakubem Voráčkem z Philadeplhie, který by měl patřit ke klíčovým postavám týmu. "Jsou tam ale i Jirka Hudler, Frolík, Tlustý, Martin Erat, Milan Michálek nebo Hertl. Co jsem viděl naživo, tak potvrdili trošku větší formu, než kterou jsem očekával," přiznal.

Stejně jako Růžička při své inspekční cestě se ale ani Špaček nepotkal s Jaromírem Jágrem, který byl na konci února vyměněn z New Jersey na Floridu. "Zrovna přišla jeho výměna a on byl pak nemocný. Já sice byl na Floridě a viděl jsme i jejich zápas v televizi, ale nemluvili jsme spolu," řekl Špaček.

Brankáři z NHL nejspíš nebudou

Zatímco o obránce a útočníky z NHL budou mít trenéři reprezentace zájem, o brankáře zřejmě ne. Ondřej Pavelec z Winnipegu, Michal Neuvirth z NY Islanders i Petr Mrázek z Detroitu jsou navíc momentálně se svými týmy na postupových pozicích do play off.

"Myslím si, že Sali (Alexander Salák) podává výborné výkony, takže základ bude určitě z Evropy. Pak se uvidí. Zatím to ale (na brankáře z NHL) nevypadá. Navíc přivést gólmana dva tři dny před mistrovstvím by pro nás byl dost velký risk," řekl Špaček. Růžička navíc již několikrát deklaroval, že počítá jako s jedničkou se Salákem, nominovaný by měl být i Jakub Kovář a trojkou se zřejmě stane Pavel Francouz.

Aktuálně to nevypadá, že by trenéři národního týmu do přípravy zvali mladší a méně zkušené hráče typu Andreje Nestrašila z Caroliny. "Osobně si myslím, že šanci asi dostanou spíše starší hráči. I když David Pastrňák hraje fantasticky. Bylo by ale dobré, kdyby byl ve dvojici s Davidem Krejčím," zmínil Špaček dvojici útočníku z Bostonu. Bruins jsou nyní na hraně postupu a Krejčí je zraněný. "Musíme si sednout, dát si dohromady zdravé hráče a pak se uvidí. Stejně jako se ale loni na mistrovství objevili mladí hráči, mohou se objevit i letos," řekl.

Špaček opustil kanadsko-americkou soutěž v roce 2012, poté co v ní strávil s roční přestávkou třináct sezon. Narazil tak na řadu známých. "Hlavně to díky tomu bylo jednodušší, protože jsem je všechny znal a věděl jsem, jak to chodí. Byl jsem docela překvapený, kolik lidí mě poznalo a vědělo, co teď dělám. To bylo příjemné," přiznal bývalý hráč Floridy, Chicaga, Columbusu, Edmontonu, Buffala, Montrealu a Caroliny, který v NHL včetně play off odehrál přes 900 zápasů.

V pátek začnou ladit program

Nyní už se bude Špaček společně s Růžičkou a dalším asistentem Ondřejem Weissmannem plně věnovat přípravě na blížící se MS. V pátek se sejdou a vedle informací z inspekční cesty budou dolaďovat i program reprezentace, která se již příští týden sejde ve Velkých Popovicích.

"Volali jsme si i teď, když jsem byl v Americe. V pátek máme sezení a příští týden začnou minikempy pro hráče, kteří už vypadli. Přijede i pár hráčů z Ruska a dalších evropských lig. Už začneme tým pomalu budovat. Na začátku dubna nás čekají dva zápasy v Norsku. Pak se budou hráči nabalovat dále," uvedl Špaček.

Hráče z NHL budou trenéři nebo manažeři reprezentace kontaktovat až ve chvíli, kdy bude jasné, že do play off nepostoupí nebo po vyřazení v 1. kole. "Chtěli bychom, aby přijeli co nejdříve. Aby si zvykli na velký led, zdejší prostředí a časový posun. Hrát všechny zápasy nemusí. Teď máme ale většinu hráčů v play off nebo o něj bojují. Nechceme je otravovat. Pak stejně musí absolvovat výstupní zdravotní prohlídky, takže bude trvat čtyři pět dní než by přiletěli," dodal Špaček.

Reklama