Hlavní obsah

Růžička u reprezentace zůstane. Zároveň ale bude v příští sezóně působit i na klubové střídačce

Praha
Aktualizováno

Původně byl připravený u české hokejové reprezentace skončit, když na květnovém šampionátu nezíská některou z medailí. Nakonec je ale všechno úplně jinak. Trenér Vladimír Růžička se ještě před domácím mistrovství světa dohodl s Českým svazem ledního hokeje na prodloužení své smlouvy do konce příští sezóny. Prezident svazu Tomáš Král dokonce souhlasil s Růžičkou podmínkou, že spolu s národním týmem může jednapadesátiletý kouč vést v příští sezóně i klub.

Vladimír Růžička bude pokračovat u reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

„Překvapilo mě, že mě svaz oslovil s nabídkou na prodloužení smlouvy," přiznal Růžička, jemuž měl kontrakt u reprezentace vypršet po letošním domácím šampionátu. A podle svých dřívějších vyjádření byl připraven skončit, pokud v Praze nezíská s mužstvem medaili.

„Tomáš Král ale za mnou přišel s tím, že nemůžou čekat do poloviny května, jestli budu národní tým dál trénovat, nebo se domluvím s někým jiným," řekl Růžička. „Budu se dokola opakovat, ale národní mužstvo je pro mě vždycky na prvním místě. Je to nejvíc, co můžu trénovat. Proto jsem souhlasil," dodal.

Jednu podmínku však měl. V další sezóně už chce trénovat i na klubové úrovni. „Takhle, jak je to nastavené teď, už to dělat nemůžu. Je pro mě hrozně málo stát osmkrát za sezónu na střídačce. Potřebuju být dennodenně na ledě a na střídačce. Tohle mi zkrátka chybí," prohlásil Růžička, který reprezentaci převzal po loňských olympijských hrách v Soči po Aloisi Hadamczikovi.

Extraliga nebo KHL? Teprve se uvidí, říká Růžička

„Chci zkrátka trénovat klub, jako to bylo dřív. Pokud se nenajde žádný klub, který by to akceptoval, zkrátka dál povedu jen národní mužstvo," řekl Růžička, jenž v letech 2005 a 2010 dovedl národní tým k titulu mistrů světa. V té době vedl vedle národního týmu i pražskou Slavii.

„Letos jsem si chtěl trošku odpočinout. Užil jsem si to, na hokej jsem si udělal trošku jiný pohled. Protože koukat na něj z hlediště je jiné než ze střídačky. Ale cítím, jak moc mi chybí se každý den piplat s tréninky a zápasy. Stejně tak mi chybí být na střídačce," připustil Růžička, který v letošní sezóně vedl národní tým v osmi zápasech. „A to je pro mě strašně málo. Jsem zvyklý na mnohem větší zápřah."

Zatím ale neřeší, jaký klub v příští sezóně povede. „Teprve se uvidí, jestli to bude v extralize, nebo třeba v KHL. Nechci se bavit o konkrétních klubech. Každý mi teď říká, kam v příští sezóně půjdu, já se ale teď chci soustředit jen na domácí mistrovství světa. Je to pro mě obrovská výzva," uzavírá Růžička.

Reklama

Související témata: