Hlavní obsah

Reprezentace se začne ve středu chystat na MS. Nové dresy pro přípravné duely odhaleny!

Aktualizováno

Už ve středu odstartuje příprava české hokejové reprezentace na květnový domácí světový šampionát. Trenér Vladimír Růžička povolal na kemp do Velkých Popovic nedaleko Prahy osmnáct hráčů z české extraligy, KHL, Finska a Německa, kterým již skončila klubová sezóna. V osmi přípravných duelech se národní tým představí v nových dresech, jež jsou inspirovány zlatem z domácího MS z roku 1947.

Nové dresy hokejové reprezentaceVideo: Sport.cz

 
Článek

"Někteří hráči už dohráli a potřebujeme je dostat na led. Příprava bude podobná jako minulou sezónu. Mužstvo se bude postupně doplňovat. Závěrečná nominace na mistrovství světa bude po utkáních s Finskem a necháme si asi nějaké hráče otevřené," uvedl na tiskové konferenci v Praze Růžička s ohledem na vývoj v NHL.

Pozvánku dostal i brankář Sparty Jan Lukáš, jenž je momentálně po návratu z hostování v prvoligovém Kladně až čtyřkou Pražanů a národnímu týmu bude hlavně vypomáhat při trénincích. Druhým pozvaným gólmanem je Matěj Machovský z Plzně. Od 24. března se k týmu připojí gólman Jakub Kovář z Jekatěrinburgu.

Z týmu Západočechů Růžička se svými asistenty Ondřejem Weissmannem a Jaroslavem Špačkem pozval ještě dalších pět hráčů Jakuba Jeřábka, Vojtěcha Mozíka, Dominika Simona, Jakuba Lva a Jana Schleisse. Z Vítkovic, které stejně jako Plzeň vypadly v předkole play off, se k reprezentaci připojí Lukáš Kovář, Vladimír Svačina a Ondřej Roman.

Šest hráčů národní tým posílí z Kontinentální ligy. Jsou mezi nimi i mistři světa Jiří Novotný z Jaroslavle a Martin Růžička z Čeljabinsku, který loni startoval na mistrovství světa, ale v této sezóně ještě nereprezentoval. Podobně v tomto ročníku za reprezentaci nehrál ani Robert Kousal z Podolsku.

Před MS odehraje reprezentace osm zápasů

Národní tým bude ve Velkých Popovicích trénovat od středy do pátku a od úterý do pátku příští týden. První ze série přípravným zápasů jej čeká 3. a 4. dubna v Lillehammeru, kde se utká s Norskem. Následně Česko čekají dvojutkání se Slovenskem, ve Švédsku a proti Finsku. Poté je již čeká start na MS, které začne 1. května.

Právě v osmi zápasech před šampionátem se reprezentace představí v dresech s novým designem. Inspirací byly ty z prvního domácího šampionátu z roku 1947, na kterém Československo získalo své premiérové zlato z mistrovství světa. Horní část a rukávy bílé i červené sady dresů ozdobí trikolóra v barvách státní vlajky, čelní části dresu dominuje státní znak.

Při světovém šampionátu se Češi představí ve stejných dresech jako na loňské olympiádě v Soči a posledním mistrovství světa v Minsku. Jen s tím rozdílem, že tmavou sadu s motivem státní vlajky nahradí klasická, červená verze.

"Vím, že mistrovství světa bude hodně sledované. I zápasy před šampionátem. Stávající sezóna je výjimečná, všichni jsou ve velkém očekávání. To je pro nás velká výzva a uděláme maximum pro to, abychom uspěli," řekl Růžička.

Nominace na přípravný kemp ve Velkých Popovicích:
Brankáři:
Jan Lukáš (Sparta Praha)
Matěj Machovský (Plzeň)
Obránci:
Jakub Jeřábek
Vojtěch Mozík (oba Plzeň)
Lukáš Kovář (Vítkovice)
Jan Kolář (Vladivostok/KHL)
Jakub Nakládal (TPS Turku/Fin.)
Útočníci:
Jakub Lev
Dominik Simon
Jan Schleiss (všichni Plzeň)
Vladimír Svačina
Ondřej Roman (oba Vítkovice)
Roman Horák
Robert Kousal (oba Podolsk/KHL)
Jiří Novotný (Jaroslavl/KHL)
Martin Růžička (Čeljabinsk/KHL)
Martin Zaťovič (Togliatti/KHL)
Petr Pohl (Eisbären Berlín/Něm.)

Reklama