Hlavní obsah

Na domácím MS se objeví pět českých sudích. Šindlera čeká už dvanáctý šampionát

Praha

Mezinárodní hokejové federace IIHF zveřejnila v úterý seznam šestnácti hlavních a stejného počtu čárových rozhodčích, kteří budou v květnu řídit zápasy mistrovství světa v Praze a Ostravě. V nominaci je i pět českých arbitrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Hodek bude řídit zápasy letošního mistrovství světa v ledním hokeji.

Článek

Nejzkušenějším ze všech jmenovaných sudích je Čech Vladimír Šindler, kterému v době světového šampionátu bude 44 let. Šindler ve své kariéře zažil MS už jedenáctkrát, dvakrát se pak zúčastnil olympijských her. Jedním z pěti hlavních rozhodčích, kteří si seniorské mistrovství světa zapískají poprvé v kariéře, je Pavel Hodek. Mezi čárovými sudími jsou i Vít Lederer a nováčci Rudolf Tošenovjan s Miroslavem Lhotským.

Česká republika má společně se Švédskem s pěti nominovanými zástupci největší zastoupení, čtyři rozhodčí přijedou z Finska a Ruska, tři ze Spojených států a Švýcarska, dva z Německa a Slovenska, po jednom z Běloruska, Estonska, Kanady a Norska.

„Nikdy v historii jsme neměli na mistrovství světa takové zastoupení," uvedl předseda komise rozhodčích Českého svazu ledního hokeje a člen komise rozhodčích IIHF Pavel Halas. „V minulosti obvykle jezdili na světové šampionáty dva až tři naši rozhodčí, vloni v Minsku byli čtyři, což jsme považovali za maximum možného. IIHF vybírá rozhodčí pro mistrovství světa na základě ratingu, vycházejícího z výkonů, které předvádějí při mezistátních nebo mezinárodních zápasech, a přihlíží přitom i k jejich dlouhodobému hodnocení v národních soutěžích," dodal Halas.

Reklama