Hlavní obsah

Kovář na Nory umí, v Lillehammeru mu k nule stačilo předvést jen třináct zásahů

Lillehammer/Praha

S plnou parádou se gólman Jakub Kovář vrátil na norský led, kde před čtyřmi lety debutoval v reprezentaci. Při pátečním duelu Euro Hockey Challenge v Lillheammeru pochytal všech 13 střel domácích, čímž položil základ české výhře 4:0.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Kovář během tréninku na kempu hokejové reprezentace ve Velkých Popovicích.

Článek

„Nory musím počítat mezi soupeře, na které se mi fakt daří," tvrdil Kovář a ocenil, že díky precizní české obraně se soupeř nedostával ke kloudnému zakončení. Čeští hráči dokázali být celou dobu aktivní i hodně silní na puku a Nory skutečně skoro k ničemu nepustili.

Domácí brankář Haugen byl v neustálé permanenci, proti Radilovi a Krejčíkovi mu pomohla tyč, přesto čtyřikrát kapituloval. „Musím pochválit celé mužstvo, protože všichni zahráli zodpovědně, bruslili, byli důrazní," citovala ČTK asistenta trenéra Ondřeje Weissmanna.

K prvnímu z osmi přípravných utkání před MS nastoupil národní tým po třítýdenní přípravě s velkou chutí a už poměr střel 30:10 po druhém dějství jasně dokládal jeho převahu. „Většina z nás nehrála měsíc zápas. Ze začátku bylo těžké, abychom se do toho dostali, i proto jsme volili krátká střídání. Dokázali jsme se tlačit do branky a uklidňující byl první gól, pak jsme hru kontrolovali," tvrdil pro ČTK obránce Jan Kolář skórující vteřinu po skončení norského trestu.

Přesilovku musí vylepšit

O dobré naladění české hráče nepřipravily ani nevyužité početní výhody pět na tři, které v součtu trvaly přes tři minuty. „Přesilovku musíme ještě vylepšit. Střel tam bylo poměrně dost, ale brankář soupeře na ně byl připravený. Měla by tam být rychlejší přihrávka, více střel z voleje. Ještě mám čas, abychom to lépe nacvičili," reagoval Weissmann.

Naopak hra v oslabení český tým zdobila. „Norové jsou houževnatý soupeř. Pokud by dali gól, tak by byli nepříjemní. I proto jsme rádi, že to bylo s nulou. Dokázali jsme ale i oslabení hrát aktivně a rychle přistupovat k soupeři," mínil asistent.

V sobotu od 17 hodin se hraje v Lillehammeru odveta. I když v ní měl původně prožít reprezentační debut Machovský, možná trenér využije Kovářovu formu a pošle ho do branky znovu. Určitě nastoupí obránce Zámorský a útočník T. Zohorna, kteří se v pátek do sestavy nevešli.

Reklama

Související témata: