Hlavní obsah

Norové moc šancí na gól neměli, tvrdil Kovář po druhé vychytané nule

Lillehammer/Praha

Gólman Jakub Kovář se stal pro norské hokejisty doslova strašákem. V obou zápasech na ledě v Lillehhameru, které se započítávaly do Euro Hockey Challenge, totiž uhájil čisté konto. Návrat do země, kde před čtyřmi lety debutoval v reprezentační brance, tak ozdobil dvěma nulami.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář české reprezentace Jakub Kovář během utkání Euro Hockey Challenge

Článek

„Samozřejmě, že jsem rád, že jsem za dvě utkání vůbec nedostal gól, ale nebudu to přeceňovat. Momentů na to, aby mi ho dali, moc Norové neměli," přiznal v Radiožurnálu na rovinu český brankář, jenž v pátečním prvním utkání čelil jen třinácti střelám a v sobotní odvetě šestnácti. „Potřebujeme Kováře dostat co nejvíce do branky. Je to gólman, se kterým počítám i na mistrovství světa, proto chytal dvakrát," vysvětlil trenér Vladimír Růžička.

„Kuba si vedl v brance skutečně perfektně a vlastně nic Norům nedovolil," chválil Kováře i Dominik Simon, jehož trefa rozhodla o výhře 1:0 v odvetě. „Sobotní zápas byl těžší, nepadl nám tam rychle gól, takže to bylo vyrovnanější. Norové po nás šli docela agresivně a vynutili si i pár našich chyb," vykládal plzeňský mladíček pro ČTK.

Kovář měl z branky pocit, že jeho spoluhráči chtěli dávat krásné góly a tlačili se málo do branky. „Měli jsme hrát na to, abychom jim to tam nasypali, pak by to utkání nebylo jen o jednom gólu," tvrdil gólman, jenž sice nebyl tolik v permanenci, ovšem když se Norové do velké šance dostali, tak zářil. Nejvíc to bylo vidět 42. minutě, když lapačkou zlikvidoval gólovou šanci Börresenovi.

Naladit se na zápasový rytmus

Hráči už se po třech týdnech přípravy potřebovali zase naladit zápasový rytmus. „Fyzicky to těžké nebylo, protože docela trénujeme. Spíš bylo těžké hledat se na ledě, koukat, kde se pohybuje soupeř a hledat si místo. Bylo to po dlouhé době, ale vyhráli jsme a zvládli jsme to a budeme jen lepší," uvedl pro Radiožurnál útočník Martin Zaťovič.

„S oběma utkáními jsme spokojeni. První jsme odehráli skutečně velice dobře, ani druhé nebylo špatné, i když nám to až tak nejezdilo a hráli jsme přece jen komplikovaněji. Ale dvě vítězství při celkovém skóre 5:0, to je z Norska dobrá bilance," citoval web hokej.cz trenéra Vladimíra Růžičku, který nyní musí přemýšlet, komu přípravu na šampionát během Velikonoc ukončí.

Vždyť vedle 24 hráčů, kteří cestovali do Norska, zůstali ještě doma odpočívající Čáslava, Sobotka, Novotný, Smoleňák. Navíc kouč stále čeká na uzdravení Blaťáka a od úterý se k národnímu týmu připojí i brněnský obránce Kempný a z finského Kuopia pozvaný útočník Birner.

Po návratu z Lillehammeru dostanou všichni hokejisté volno a znovu se sejdou právě v úterý v pražských Letňanech. Další blok přípravy na domácí MS pak vyvrcholí ve čtvrtek 9. dubna a v pátek 10. dubna, kdy reprezentanti v Jihlavě sehrají další dvě utkání Euro Hockey Challenge proti Slovensku.

Reklama

Související témata: