Hlavní obsah

Porto se těší na městské derby ve finále Poháru UEFA

Fotbalisté římského Lazia sice v prvním zápase semifinále Poháru UEFA prohráli s FC Porto 1:4, ale před odvetou zbraně neskládají. Svým fanouškům slíbili góly a velký obrat. Ve druhém duelu o sevillské finále je vše otevřené, neboť Celtic Glasgow před dvěma týdny remizoval s jiným portským klubem Boavistou 1:1.

Foto: ČTK

První duel mezi Boavistou Porto a Celticem Glasgow skončil nerozhodně, rozhodne se v Portugalsku.

Článek

"Takový zápas se může přihodit jen jednou v roce," komentoval krutou prohru v Portugalsku záložník Lazia Dejan Stankovič. "Ale naši příznivci nám určitě pomohou. Chtěl bych jich vidět v ochozech sedmdesát tisíc," burcoval. Zatím se prodalo 40 tisíc vstupenek, které jsou doslova za babku. Například děti do šestnácti let a ženy zaplatí jen jediné euro, což je v přepočtu třicet korun a pár haléřů navíc.

Římané se chtějí vrhnout do útoku od první minuty a Mancini tomu podřídí složení sestavy. Na hřiště prý pošle útočnější jedenáctku, než kdy předtím v sezóně. Tříčlennou útočnou vozbu Chiesa, López a Inzaghi má podporovat celá záloha i krajní obránci Oddo a César. "Nemohu nikomu zaručit, že se prostřílíme do finále, ale všichni si mohou být jisti, že Porto pořádně natáhneme na skřipec," prohlásil Stankovič. A jeho krajan, srbský obránce Siniša Mihajlovič přidal: "Nenecháme je vydechnout. Budeme hrát na doraz." Zadák navíc připomněl nedávný vydařený zápas proti Interu, v němž nastříleli Římané tři góly za půlhodiny.

Kouč bude jen na tribuně

Podle portského kouče Josého Mourinha je ale podobný výsledek, jaký se zrodil v prvním zápase, nepravděpodobný. "Už z toho důvodu věřím, že postoupíme," prohlásil. Přece jen ale připustil, že v silách Lazia je sérii zvrátit. "Velké týmy dokáží velké věci a Lazio je velkým týmem," nezapomněl Mourinho na kompliment.

Čtvrteční zápas ale bude sledovat jen z tribuny. Před dvěma týdny totiž dostal za hádku se záložníkem Lazia Castromanem červenou kartu. Taktiku prý Mourinho nemění, na obranu se nezaměří. "Máme svou filosofii. Za dva dny stejně nic nevymyslíte," zdůraznil. Jedinou změnou, k níž byl donucen, bude obsazení pravého kraje zálohy. Costinhu, jenž na tréninku utrpěl otřes mozku a skončil v nemocnici, nahradí Tiago Pereira.

Čtvrteční program
21:00, Boavista Porto - Celtic Glasgow, první zápas 1:1, rozhodčí Ivanov (Rus.)
21:00, Lazio Řím - FC Porto, první zápas 1:4, rozhodčí Veissiére (Fr.)

Schyluje se k portskému derby ve finále

Také ze druhé dvojice má do finále blíž portský tým. Boavistě k postupu stačí doma bezbranková remíza, ale té se prý fanoušci nedočkají. "Nemyslete si, že budeme bránit v deseti lidech. Nejlepší obranou je útok, v našem případě inteligentní," řekl gólman Ricardo Pereira, který v prvním zápase chytil Larssonovi penaltu.

Celtic chce napravit to, co se mu nepovedlo před dvěma týdny. Tehdy sliboval záplavu gólů, ale nakonec zůstalo u jednoho. Nyní údajně kouč Martin O'Neill zařadí do sestavy tři útočníky. Sutton má dvojici Larsson, Hartson podporovat ze zálohy. Celtic zatím skóroval venku ve všech pěti zápasech tohoto ročníku soutěže.

Reklama