Hlavní obsah

Česko - Slovensko 3:2 SNČeši se nadřeli, federální derby ale zásluhou nájezdů Jana Kováře ovládli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
12. Bartovič 0 : 1
15. Kolář 1 : 1
35. Pláněk 2 : 1
52. Bartovič 2 : 2
65. Kovář (rozhodující nájezd) 3 : 2
Záznam online reportáže

Jihlava

I třetí přípravné utkání před domácím mistrovství světa česká hokejová reprezentace zvládla, i když proti Slovákům se v rámci Euro Hockey Challenge nadřela mnohem víc než ve dvou duelech v Norsku. Svěřenci Vladimíra Růžičky zvítězili v Jihlavě ve federálním derby 3:2 po samostatných nájezdech, v nichž dvěma přesnými zásahy rozhodl Jan Kovář. Odveta se hraje zítra od 18 hodin na stejném místě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce Martin Pláněk a Bohumil Jank oslavují gól na 2:1 během přípravného utkáníse Slováky v Jihlavě.

Článek
Fotogalerie

Do sestavy českého týmu se oproti zápasům v Norsku dostali obránci Kempný s Čáslavou a útočníci Novotný, Smoleňák a Birner. Jen z poloviny zaplněný Horácký zimní stadión v Jihlavě, kde národní tým naposledy nastoupil před 29 lety, se úvodního gólu mohl dočkat už po pár vteřinách, Zaťovič s Růžičkou ale v nadějných pozicích neuspěli. Po slibném začátku ale Češi polevili a nebezpečnější byl jejich soupeř.

Při Krejčíkově trestu vypálil po ledě Bartovič a poslal Slováky do vedení. Gólman Jakub Kovář tak v reprezentačním dresu inkasoval po dlouhých 168 minutách. Jenže Češi se rychle oklepali a už po 86 vteřinách bylo vyrovnáno. Při signalizovaném trestu napřáhl na modré Kolář a trefil mezírku mezi betony brankáře Hudáčka.

Na poslední tři vteřiny první třetiny se při Graňákově vyloučení a vhazování v obranném pásmu Slováků rozhodl kouč Růžička odvolat Jakuba Kováře, skóre se ale neměnilo. Český brankář se pak vyznamenal ve 28. minutě proti Tyborovi, jehož pokus vyrazil ramenem.

Novotného fotbalovou hlavičku sudí správně neuznali

Od tohoto momentu Češi přidali a blízko druhému gólu byli Krejčík s Pohlem. Ještě blíže k tomu pak měl Novotný, který Hudáčka sice překonal, sudí Hodek ale branku po konzultaci s videorozhodčím správně neuznal. Novotný totiž poslal puk do sítě ze vzduchu hlavičkou a úmyslný pohyb jakékoliv části těla je při posuzování regulérnosti gólu v pravidlech zapovězen.

Ve 35. minutě už se ale Růžičkova parta dočkala. Po vyhraném buly vystřelil obránce Pláněk a svým premiérovým zásahem v národním týmu dokonal obrat ve skóre. Svěřenci Vladimíra Vůjtka, kteří minulý týden v rámci Euro Hockey Challenge nejprve prohráli se Švédy a pak stejného soupeře dokázali porazit, si ve třetí třetině dlouho nemohli vypracovat šanci, pak ale nečekaně udeřili.

Krejčík propadl za vlastní brankou v souboji s Bližňákem, jedním ze sedmi krajánků z české extraligy, puk se dostal k Bartovičovi, jenž ranou z ostrého úhlu po ledě přidal svůj druhý gól. A necelé tři minuty před koncem základní hrací doby byl velice blízko hattricku, jenže z poloviny prázdnou branku z dorážky trestuhodně minul.

V prodloužení fauloval Jaroš a Češi tak měli výhodu přesilovky čtyř proti třem. Sehráli ji ale mizerně, a tak rozhodnout musely až samostatné nájezdy. V jejich třetí sérii musel Jan Kovář dát, jinak by Češi prohráli. Útočník Magnitogorsku ale uspěl, což zopakoval i ve čtvrté sérii a zajistil tak svému týmu bod navíc.

Utkání Euro Hockey Challenge v Jihlavě:
Česká republika - Slovensko 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 15. Kolář (Novotný), 35. Pláněk (Radil, T. Zohorna), rozhodující nájezd Jan Kovář - 12. Bartovič (Jaroš), 52. Bartovič (Bližňák). Rozhodčí: Hodek, Šindler - Bláha, D. Jelínek. Vyloučení: 7:7. Využití: 0:1. Diváci: 3742.
Česko: Jakub Kovář - Nakládal, Kolář, Krejčík, Čáslava, Mozík, Kempný, Pláněk, Jank - Martin Růžička, Jan Kovář, Zaťovič - Birner, Novotný, Smoleňák - Pohl, Roman, Svačina - Radil, Filippi, T. Zohorna. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Slovensko: J. Hudáček - Čerešňák, Graňák, Jurčina, Sersen, Sloboda, Baranka, Jaroš, Kozák - L. Hudáček, Lušňák, Nagy - Sýkora, Viedenský, Tybor - Haščák, Bližňák, Bartovič - Vandas, Šťastný, Dej. Trenér: Vladimír Vůjtek st.
Další zápasy Euro Hockey Challenge:
Lahti: Finsko - Německo 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky: 24. Kontiola, 35. Pihlström, 55. Louhivaara, 58. Hytönen.
Riga: Lotyšsko - Francie 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Branky: 7. Abols - 15. Trabichet, 17. Lampérier.
Aalborg: Dánsko - Bělorusko 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Branky: 6. Eller, 19. Jakobsen, 42. Jensen - 14. Gavrus.

Reklama

Související témata: