Hlavní obsah

Jsou to hráči s velkým H, ocenil Růžička přínos posil z NHL

Znojmo

Čtyři posily z NHL výrazně pomohly v předposledním vystoupení českých hokejistů před MS porazit Finy, na což reprezentace čekala od prosince 2013. Především s výsledkem 4:1 byl ve Znojmě spokojený trenér Vladimír Růžička a kvitoval i úspěšné zapojení hráčů ze zámoří. Byli totiž na ledě u všech branek.

Foto: Hakan Nordstrom / TT, ČTK/AP

Trenér národního týmu Vladimír Růžička.

Článek

Voráček nahrál na tři góly, Erat měl bilanci 1+1 a také Hertl s Hejdou ukázali, že budou přínosem. „Po dvou trénincích se kluci rozkoukávají. Jsou tady krátce a není to pro ně vůbec jednoduché. Je směrem k nim velké očekávání, a některá spojení fungovala docela dobře. Musíte ale připočítat velké hřiště a tím pádem i jiný hokej než v NHL. Kluci si na to potřebují zvyknout, ale dostanou se do toho a ukážou, že jsou to hráči s velkým H," vykládal Růžička.

Přesto kouč mluvil o výkonu svých svěřenců i kriticky. „Máme ještě velké rezervy v defenzivní práci ve vlastním pásmu. Zdá se mi, že tam hrozně blázníme a zbytečně lítáme, což není jen věc obránců, ale jde o součinnost celé pětice na ledě. Pořádně si rozebereme chyby, které nás straší," uvažoval kouč, ale byl hodně rád, jak se národní mužstvo od druhé třetiny zvedlo.

„Ze začátku nás malinko Finové překvapili napadáním a rychlostí. Připravili jsme se na to, ale realita na ledě byla jiná. Soupeř výborně bruslil, šel do toho agresivně a navíc dal hned v první minutě gól, což trošku znervóznělo Sašu v bráně i celý tým. První třetina z naší strany nic moc, ale cením si, že jsme se šťastnou tečí v přesilovce dostali zpátky do zápasu," líčil český trenér.

Novotný s tržnou ranou pod okem

Trefu Barkova z 34. sekundy nikdo další z Finů za celé utkání nenapodobil. Také díky Salákovi, jenž předvedl dvaadvacet úspěšných zákroků. „Chytal vcelku slušně a především do té doby, než jsme otočili skóre, měl tam hodně dobré a důležité zákroky. V pátek půjde zase do brány," naznačoval Růžička, jehož přece jen trochu vystrašil hit, při němž si Ruutu ve třetí třetině vyšlápl na Novotného. „Jirka má docela velkou tržnou ránu pod okem, ale snad bude v pořádku," uvažoval trenér.

Spoluhráče se na ledě hned snažil pomstít kapitán Radek Smoleňák. „Chtěli jsme se vyvarovat faulů, ale tohle vyplynulo ze hry. Jirka tam zůstal ležet. Já to pořádně neviděl, až to, jak se tam začali pošťuchovat Ruutu se Smolim. Jsem rád, že jsme pak zvládli dlouhé oslabení a dokonce v něm dali ještě gól na 3:1," prohlásil Růžička.

Český národní tým se ještě v noci po utkání přesouval ze Znojma do Brna, kde bude ve čtvrtek odpoledne trénovat. U toho už by měl být také Jágr, jenž ve středu večer přiletěl domů. V pátek od 18 hodin pak národní tým čeká odveta s Finy, což bude vlastně generálka na MS, přesně týden před startem šampionátu.

Otazník a tajnosti u Ručinského

Zítra večer má Růžička také oznámit nominaci na mistrovství světa. Konečná ale nebude, kádr zůstane o něco širší i s ohledem na to, že kouč počká na možné doplnění z prvního kola Stanley Cupu. Teprve v pondělí, už v Praze, se k národnímu mužstvu připojí šampión KHL Červenka a pozvaní finalisté extraligového play off. Trenér už několikrát přiznal, že by chtěl, aby to z Třince byli Klesla a Klepiš, z Litvínova pak Ručinský a zřejmě i Francouz.

Nad účastí nejstaršího hráče extraligy, jenž šestý zápas finále nedohrál, visí docela velký otazník. „S Ručinským jsem mluvil, ale nezlobte se, slíbil jsem, že žádné zprávy o jeho zdravotním stavu podávat nebudu, dokud je ve hře v extralize. Ve čtvrtek večer má v Třinci nastoupit a až finále skončí, dozvíte se, na čem jsme spolu domluveni," říkal docela tajemně Růžička.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články