Hlavní obsah

Policie zatím nikoho neobvinila. Růžička dosud ani nebyl vyzván, aby podal vysvětlení ve své kauze

Praha

Policie už víc než měsíc vyšetřuje skandál kolem údajného korupčního jednání Vladimíra Růžičky, přesto nyní už bývalého kouče hokejové reprezentace dosud nevyzvala ani k podání vysvětlení. V úterý večer to sdělil právní zástupce rezignujícího trenéra Vít Kučera.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička na archivním snímku

Článek

Policie vyšetřuje, zda nedošlo k uplácení, podvodu či poškozování cizích práv, přes různá trestní oznámení zatím nikdo nebyl obviněn. „Za svého klienta mohu sdělit, že stále čekáme na předvolání. S orgány činnými v trestním řízení samozřejmě budeme maximálně spolupracovat," uvedl Růžičkův advokát, podle nějž je hokejová legenda připravena bojovat za očistu svého jména, proti všem lživým obviněním a navzdory rozpoutané mediální kampani.

K rezignaci Růžičky, kterou rozesílal médiím právě jeho advokát formou tiskového prohlášení, přispěla svědectví rodičů, která zazněla v Radiožurnálu a naznačují, že Růžičkovi měli platit za hokejové uplatnění svých synů. Kučera vše ale označil za ničím nepodložená a v podstatě anonymní tvrzení. „Zveřejněné informace nám jsou známé a v rámci prošetřování případu se věnujeme i těmto," řekl k tomu Právu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

"Jako manažer projednával finance"

Růžička trvá na tom, že se nedopustil ničeho nezákonného nebo snad dokonce trestného. „Jako manažer ve Slavii běžně projednával finance spojené s přestupy hráčů či jejich oficiální výchovné. Vždy se to dělo v souladu s obecně závaznými právními předpisy i regulemi hokejového svazu," uvedl i Kučera.

Vše začalo už před letošním MS, od Miroslava Palaščáka trenérem přijatý a později vrácený půl milión korun bez účetních dokladů Růžičkovo reprezentační působení ještě neohrozil. Šéf svazu Tomáš Král kouče s odkazem na presumpci neviny a blízkost šampionátu odmítl odvolat.

Růžička sice i teď všechna nařčení striktně odmítá, ale svědectví dalších rodičů, že mu v době jeho působení ve Slavii měli platit za hokejovou budoucnost svých dětí, už neustál.

Kauza týkající se jeho předchozího působení v klubu, kde byl trenérem, generálním manažerem i spolumajitelem, mu zlomila vaz. „Odchodem získám čas na obranu proti lživým nařčením a snad ušetřím i český hokej negativního dopadu celé té kauzy," uvedl Růžička.

Reklama

Související témata: