Hlavní obsah

Říha by reprezentaci přijal. Výzvám se nebrání, ale o nabídce by vážně uvažovali i další kandidáti

Praha

Miloš Říha v anketě fanoušků Sport.cz dostává nejvíc hlasů jako vhodný adept na pozici nového kouče hokejové reprezentace a na rovinu přizná, že kdyby dostal ze svazu nabídku, tak by ji přijal. „Samozřejmě, tohle je pro každého trenéra obrovská výzva,“ tvrdí Říha a říká, že u sebe nevidí žádnou komplikaci, proč by práci v případě zájmu nemohl dělat.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Miloš Říha

Článek

Momentálně je bez angažmá, naposledy v minulé sezóně převzal Pardubice a působil v trenérské dvojici se svým synem. O nabídky nemá podle všeho nouzi. "Tohle by byla samozřejmě priorita, kdyby přišla konkrétní nabídka, ale stalo se to už několikrát, že jsem byl mezi kandidáty. Je to potěšitelné, ale víc bych se o tom bavil, až by to bylo aktuální," tvrdí Říha a připouští, že by šlo o výraznou profesní změnu.

„Práce u reprezentace musí být úplně jiná než v klubu, mužstvo se tam sejde na poslední chvíli, ale vy si vybíráte z nejlepších českých hráčů. Práce zajímavá, ale i mnohem odpovědnější, protože se na vás dívá celé republika," říká Říha s tím, že by ho i bavilo hledat mladé talenty, které by zapojil do přípravy. „U reprezentace by měl být trenér se zkušenostmi, který je i dobrý psycholog a motivátor," pokračuje šestapadesátiletý Říha.

Jako adept na post uvolněný Růžičkovou rezignací je často zmiňován i Vladimír Vůjtek, jenž od roku 2011 až do letošního MS vedl reprezentaci Slovenska. Ten však už občas naznačoval, že začíná vyhlížet konec trenérské kariéry. „O nabídce vést národní tým vždycky musíte uvažovat, já ale zatím žádnou nedostal a tak se k tomu nechci moc vyjadřovat," tvrdí Vůjtek, ale pro Hitrádio Orion naznačil, že by u něj nebyl problém v tom, jestli by měl v osmašedesáti letech ještě chuť na náročnou práci na střídačce. „Mě hokej bavil vždycky, v tomhle by nebyl problém."

Trenéři nechtějí předbíhat událostem

Kouče Sparty Josefa Jandače těší, že i jeho jméno je v této souvislosti skloňováno. „Kandidátů je plno a bavit se o tom můžeme teprve, když by v souvislosti se mnou přišla konkrétní nabídka. Jinak odmítám předbíhat událostem," říká trenér, který u reprezentace už byl dva roky jako asistent, mj. i při zlatém MS 2010.

„Když by byla možnost další práce u národního týmu, to nelze jen tak přejít. Mám však také smluvní povinnost ke Spartě a bylo by třeba zvážit si všechny okolnosti. Včetně toho, jestli už nastal ten správný čas se vydat tímhle směrem," doplnil šestačtyřicetiletý Jandač.

Podobný postoj zaujímá i o čtyři roky starší trenér dalšího předního týmu tuzemské nejvyšší soutěže Jiří Kalous z Třince. „Překvapilo mě to, že se v tom výčtu objevuje i moje jméno a určitě bych se nebránil přemýšlet nad tím," oznámil. „Je to jen spekulace médií," odmítl úvahy na téma svého pobytu na reprezentační střídačce dvaapadesátiletý zlínský Rostislav Vlach.

Do výčtu kandidátů patří i kouč letošních extraligových šampionů z Litvínova, padesátník Radim Rulík. V minulosti okusil atmosféru u reprezentace jako asistent při prvním Růžičkově působení u národního týmu a byl na střídačce při zlatém MS 2005.

Možná by u národního týmu mohl znovu vytvořit účinný tandem s Milošem Hořavou, který má na léto sice práci v hokejové škole ve Švédsku, ale třeba by ho taková příležitost přivedla zpátky do Česka.

A co varianta spojení několika osobností?

Ve hře ale klidně může být varianta spojení několika zmiňovaných osobností v různých rolích. Třeba se mohou na reprezentační střídačce potkat Vůjtek s Říhou, aby společně dali mužstvu energii a drajv. Oběma reprezentační zkušenost v pracovním životopisu chybí a přitom by jim možná slušela.

Taky může nejstarší z adeptů Vůjtek převzít jen roli nějakého supervizora, který bude skautovat hráče, do určité míry tak i ohlídá nominace na akce a na střídačce pak nechá vyniknout dravého kouče a tím bude třeba Rulík.

Který z okruhu adeptů na post trenéra reprezentace se vám líbí nejvíce?
Vladimír Vůjtek
24,8 %
Josef Jandač
9,2 %
Jiří Kalous
2,1 %
Miloš Říha
52,3 %
Radim Rulík
8 %
Miloš Hořava
3,6 %
Celkem hlasovalo 14653 čtenářů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články