Hlavní obsah

Král: Růžičkův případ je šokující a rána do vazu. Úplně nám to zkazilo MS

Praha

Kauzu ohledně údajného přijímání úplatků týkající se Vladimíra Růžičky bere jako obrovský průšvih a šokující ránu do vazu. Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král to prohlásil na páteční tiskové konferenci věnované především mládežnickému hokeji. O čem všem ještě šéf tuzemského hokeje hovořil?

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) Tomáš Král.

Článek

O Růžičkově kauze

Je to strašný průšvih a obrovské zklamání. Náš hokej to poškodilo. Když jsme v průběhu uplynulé sezóny prodlužovali s Růžičkou smlouvu u reprezentace, všichni, včetně fanoušků, byli nadšení. Kdyby se mě někdo zeptal, jestli by Vláďa Růžička mohl být s něčím takovým spojený, tak bych řekl, že to téměř vylučuju a že si to ani nedovedu představit. Dodneška to nechápu a nechce se mi tomu uvěřit. Předpokládám, že policie bude mít detailní výslechy lidí, včetně Růži, a zaujme stanovisko. Buď mu sdělí obvinění, nebo ne.

Je to pro mě úplně šokující případ a jsem zvědavý, jak dopadne. V životě by mě nenapadlo, že se s něčím takovým budeme potýkat. Úplně nám to zkazilo úžasné mistrovství světa. Tohle je pro nás rána do vazu. Ale napadlo by někoho, že se tohle objeví? Pokud se vina prokáže, přestává to být právní úloha pro nás a musí to řešit policejní orgány. To už jde přeci o podezření z trestného činu.

O tom, jestli mu přišly e-maily poukazující i na další korupční jednání v hokeji

Dostal jsem spousty anonymních ošklivých a urážlivých mailů. Po zveřejnění Růžičkovy kauzy jsem vyzval lidi, aby se na nás ti s podezřeními obraceli. Čekal jsem, že se spustí lavina, ale za celou dobu jsem nedostal jediný mail o korupci. Pořád platí, že se mi prostřednictvím mailu může kdokoliv ozvat, vezmu si to osobně na starost. Ty případy ale musejí být uchopitelné. Dotyčný se musí být ochoten sejít a říct mi, co a jak.

Roční průměrné náklady extraligového klubu na mládež činí 18,4 miliónu korun. Samotný klub se na částce prostřednictvím dotací od majitelů, sponzorů či své obchodní činnosti podílí 8,8 milióny (zhruba 49 procent). Municipality přispívají 6,7 milióny (36 procent), příspěvky rodičů činí přes 1,6 miliónu (9 procent). Stát, jehož peníze Český svaz ledního hokeje okamžitě přeposílá do jednotlivých klubů, dává přibližně 1,2 miliónu (6 procent).

O tabulkovém odstupném při přestupech hráčů

Rozdíl mezi jednotlivými kluby i soutěžemi je velký. Plošný model, který by podmínky odstupného vyvážil, pořád intenzivně hledáme. Ale nemůže být přijat model, který by byl pro každý klub jiný. Musíme se s kluby dohodnout, existuje i varianta zmírnění výchovného. Ale bojíme se, aby pak kluby nerezignovaly na výchovu mládeže.

Jak funguje tabulkové odstupné?
Přestupní řád Českého svazu ledního hokeje určuje tabulkové odstupné za hokejisty při jejich přestupu mezi kluby. U hráčů do 19 let se částka pohybuje od pěti tisíc až do půl miliónu korun v závislosti na věku a dané soutěži, v níž klub působí. Za hráče staršího dvaceti let se například v extralize platí 861 tisíc.
Ročně dojde v českých mládežnických soutěžích zhruba k pěti tisícům přestupů či hostování. V drtivé většině jednotlivé kluby souhlasí s tabulkovou částkou nebo se dohodnou na jiné částce, se kterou jsou obě strany spokojeny. Šest případů za rok končí nedohodnutím se klubů - pakliže mateřský klub s přestupem nesouhlasí a hráč není pod smlouvou, dojde k přestupu na základě výchovného dle Přestupního řádu ČSLH.

O názorech na řešení odstupného

Třeba pan Bukač má jeden extrémní. Tedy že by se měl oddělit profesionální hokej od toho mládežnického. Kdyby se to ale stalo, třeba extraligové celky by přestaly dávat 50 procent zdrojů do mládeže a ta bude vyřízená. Místo toho by si klub za těch devět miliónů pořídil dva až tři hotové hráče odjinud.

O řešení problému, který by navrhoval on

Kloním se spíš k tomu, a v tom jsem konzistentní, že od jistého věku by se odstupné platit nemělo. Ale kluby jsou při hlasováních v drtivé většině pro zachování odstupného.

O tom, jak funguje odstupné ve světě

Principy odchodného jsou všude. NHL třeba dává za hráče 200 tisíc dolarů. Stejně jako platí příspěvky i rodiče. Ve Finsku průměrně 250 eur měsíčně, v USA 800 dolarů za měsíc.

O největších potížích s platbou odstupného

U starších hráčů se moc nestává, že by klub nechtěl platit tomu mateřskému. Nejvíc problémů vzniká v žákovských kategoriích, kde se výchovné vztahuje i na děti, které nemají výkonnost a chtějí přejít jinam. A narážíme na to, že rodičům přijde neúměrné, kolik za ně má nový klub zaplatit.

O placení výchovného rodiči, když klub nechce zaplatit

Nikde není stanoveno, že by to mělo přecházet na rodiče, ale dochází k tomu. Je to legální, ale špatné. To je první bod, kdy se naráží na problém. Všechno ale musí mít smluvní dohodu. Pokud neexistuje, dostáváme se do roviny úplatků nebo vydírání.

Odstupné není povinné, nastupuje jen ve chvíli, kdy z nějakého důvodu nedojde k dohodě mezi kluby. Ale je pravda, že nový klub někdy sice je ochotný žáčka přijmout, ale ne už zaplatit deset nebo dvacet tisíc. Klub v té době nemůže vědět, jestli z kluka vyroste hráč pro extraligu. Ale stejně kluby stojí hráči peníze, protože jim poskytují servis. Druhým faktem je, že průměrní hráči v určité době končí na juniorské či dorostenecké úrovni a je zřejmé, že se nestanou špičkovým hráčem. Proto dotyčný chce přejít do nižší soutěže, ale vázne na něm stejné odstupné, jako třeba za reprezentanta. Pak vznikají až absurdní případy, kdy někdo přestane hrát hokej. A v tom vidím velký problém. Všechno je o přístupu lidí, aby se vyjednal rozumný kompromis pro všechny.

Pracujeme na tom, aby při přesunu třeba do krajského přeboru se nic neplatilo, do druhé ligy by byla částka výrazně nižší než při přesunu do první ligy nebo v rámci extraligy. Prvním krokem bylo zavedení tzv. Hostování bez souhlasu, kdy hráč bez angažmá a smlouvy v extraligovém klubu může jít na hostování bez placení odstupného. Zaběhnutý systém, který tu funguje už mnoho let, tedy chceme změnit, ale musíme brát ohled na kluby a najít řešení, aby nerezignovaly na výchovu mládeže a naopak se jim v budoucnu vynaložené prostředky na ni vrátily. Rozpracovaných verzí, jak toho dosáhnout, máme mnoho, ale není jednoduché najít vhodný model. Věřím, že se nám to podaří. Systém odstupného tedy chceme změnit, jeho zrušení je nereálné.

O možnosti rodičů, aby jejich syn nebyl svázaný odstupným

Tuhle možnost si jde na klubu domluvit. Rodič by platil vyšší příspěvky a ČSLH by hráče přeregistroval, i kdyby byl stávající hráčův klub proti. Třeba v Litvínově platí rodiče čtyři tisíce ročně, ale mohli si vybrat i vyšší sumu, i když nikterak závratnou. Hráč by pak měl větší volnost při přestupu. Platit větší částku si ale v Litvínově vybral jediný rodič a to pak ještě po třech měsících přišel, jestli by se nemohl vrátit k původní variantě.

O tom, jestli ČSLH má páku nahlížet do účetnictví klubů

Do účetnictví klubů koukat nemůžeme a při dohodě klubů nemůžeme vědět, kam peníze z odstupného v daném klubu poputují. Vidíme do toho jen v případě, kdy mateřský klub s přestupem svého hráče, který není pod smlouvou, nesouhlasí. V tu chvíli přichází stanovený tabulkový řád a ČSLH přestup schválí i při nesouhlasu původního klubu hráče.

O prostoru pro netransparentní převod peněz, když se kluby můžou na částce o přestupu dohodnout, často i přes určitého zprostředkovatele, za kterého se třeba ve Slavii v minulosti vydával pan Mouček.

Ale to už se bavíme o trestném činu! Nám na svaz přijde jen podepsaný přestupní lístek. A jestliže smlouva není a existuje určitý šíbr, který přestup domluví, tak se dopouští trestného činu. A o tom my samozřejmě nemůžeme vědět.

O zmíněných šíbrech v hokeji

To je ale obecný problém, který není jen v hokeji. Asi bychom byli naivní, kdybychom si mysleli, že žijeme v ideální bublině odtrženi od světa. Já na svazu lidi jako je Mouček nemám. A nemám podezření nebo upozornění na to, že by se v jiných klubech dělo něco podobného, jako to mělo být ve Slavii. Dovedu si ale představit role zprostředkovatelů, kteří se na tom přiživí. Řekne rodiči, že se zná s Růžičkou a nějak to zařídí. Jsou to sviňárny, které se dějí. Hranice problému začíná tam, kdy dotyčný začne za poskytování peněz něco požadovat. A u černých peněz už je to průšvih.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko