Hlavní obsah

Vůjtek: S kritikou se musí počítat, ale situace českého hokeje není špatná

Marek BurkertSport.czPrávo

Poslední čtyři sezóny vedl Vladimír Vůjtek slovenskou hokejovou reprezentaci. Že by mohl zakotvit u té české, to si rozhodně nepředstavoval. Výkonný výbor svazu ale za odstoupivšího Vladimíra Růžičku doporučil do funkce osmašedesátiletého kouče, který si své renomé vydobyl i na prestižních adresách ruských týmů.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Nově jmenovaný trenér českého národního týmu Vladimír Vůjtek.

Článek

Když jste po letošním MS skončil na slovenské střídačce, měl jste v plánu vrátit se tak rychle do práce?

Vůbec ne, netušil jsem, že se stane to, co se stalo... Předpokládal jsem, že Vláďa Růžička bude delší dobu u národního mužstva a ta pozice už pro mě bude uzavřená

Ani v posledních dnech jste netušil, že by ta nabídka mohla přijít?

Jen z reportáží v televizi a z tisku. Podle novinářů a podle veřejnosti jsem patřil do okruhu kandidátů. To byly jediné signály, které jsem měl.

Radil jste se s někým, zda na nabídku kývnout?

Já vám řeknu, že si ty věci řeším sám a s rodinou o těchto věcech moc nedebatuji. Dá se říct, že všechna angažmá jsem si zařídil sám. Když jsem šel poprvé do Ruska, tak rodina se to dozvěděla, až když byl uzavřený kontrakt.

Koho si vyberete za asistenty?

Nemám ještě představu, zatím o tom jen začínám uvažovat. Dali jsme si s panem prezidentem Králem čas do 10. července. Pak se sejdeme na svazu a budeme se bavit o celém realizačním týmu

Výkonný výbor po vás bude chtít reprezentační koncepci. Co v ní bude?

Je to pro mě všechno čerstvé, musím o tom teprve začít přemýšlet.

Češi tři roky neuhráli medaili na mistrovství světa. Na šampionátu dvacítek se na cenný kov čeká dokonce už deset let. Jaký je tedy podle vás současný obrázek českého hokeje?

Poslední dva roky ale Česko hrálo semifinále, bojovalo o medaile. Myslím si, že situace není nějak špatná. Patří stále mezi nejlepší šestku na světě a jde jen o to udělat poslední krok.

Po Růžičkově aféře se ale prestiž českého hokeje snížila. Počítáte s tím, že fanoušci mohou být hodně kritičtí i vůči vaší práci?

S kritikou se musí počítat, fanoušci na to mají právo. Když se na turnajích neodevzdá všechno, tak kritika je větší. Ale jsem přesvědčen, že ti co budou reprezentovat, odvedou pokaždé maximální výkon. A když se prohraje, tak po dobrém výkonu a plném nasazení.

Radikální řešení ale nejspíš neplánujete.

Dobrý tým musí být vyvážený. Starší hráči, ale i ti nadějní. Každý bude mít šanci.

Reklama