Hlavní obsah

Hokejová reprezentace pro Karjalu se sešla v Edenu

PRAHA

Zranění obránců Radka Hamra a Karla Rachůnka přiměla reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika provést v pondělí ráno změny v sestavě pro Karjalu. Na odpolední sraz v pražském Edenu se už dostavili náhradníci Petr Čáslava z Pardubic a karlovarský František Ptáček.

Článek

"Rachůnek si poranil zápěstí a v Jaroslavli dokonce uvažují v jeho případě o operaci. Hamr se omluvil kvůli problémům s kolenem. S takovými komplikacemi se v rozjeté sezóně ale musí počítat, zranění patří k hokejovému životu," vysvětloval Hadamczik.

"Pro mne je to docela příjemná změna plánů," vítal dodatečnou reprezentační pozvánku Ptáček. "Beru to jako odměnu, jsem rád za každou příležitost v národním týmu," doplňoval Čáslava. Večerní hodinový trénink absolvoval tým kompletní, na led vyjelo i všech pět legionářů, kteří zůstali v nominaci. "Nemělo cenu se připojit až v dějišti turnaje, raději jsem se na pár hodin podíval domů," přiznával ve finském Oulu působící Petr Tenkrát.

"Jsem rád, že už mám mužstvo pohromadě. Nejpodstatnější je ale regenerace po náročném ligovém programu, vždyť naprostá většina kluků ještě v neděli večer hrála ve svých klubech. Na ledě chceme nastavit i jistý systém, promluvit si s reprezentanty, jak chceme hrát a nažhavit je na maximální výkon," prozradil Hadamczik.

Na tréninku byl třináctým útočníkem Kalla

V bílé obraně se na ledě potkala slávistická dvojice J. Novák, Kolařík a před nimi řada legionářů Tenkrát, Broš, J. Hlinka. Modré dresy oblékli beci Kántor, Blaťák a formace Vlasák, Burger, V. Novák. V červeném pak byli Ševc s Hejdou a útok Ton, Marek, Pletka, v černém trénovali Ptáček, Čáslava a s nimi M. Hořava, Skuhravý, Hubáček. Na debutanta Kallu zbyl žlutý dres, znamenající zatím post třináctého útočníka.

"S drobnými korekturami by to mohlo být složení pro celý turnaj," naznačil Hadamczik. Na Karjalu odletí jen pět hráčů ze širšího kádru pro Turín, trenér chce otestovat především Hniličku v brance. "Začne proti Švédsku a na další zápasy to nasadíme podle výkonnosti," podotkl Hadamczik s tím, že Hnilička bude ale určitě vytíženější z dvojice gólmanů. Ukázat se mohou i obránce Hejda a útočníci Vlasák, Marek a Burger, byť jejich šance jet na ZOH je však v konkurenci hvězd z NHL minimální.

Kapitán bude určen v úterý

"Každý soudný hráč si musí najít místo, kam asi patří. Nezapomínejme, že sezóna má dva vrcholy, vedle olympiády i mistrovství světa," upozornil kouč. "Už jen nastoupit za národní tým je nesporně dost velkou motivaci," přiznává Tomáš Vlasák. "Kluci si uvědomují, že na Karjale budou hrát o dobré jméno své i naší země. Všichni, kdo nyní dostávají příležitost reprezentovat, si také svými výkony mohou říct o další nominaci," naznačil Hadamczik, který až v úterý ráno určí kapitána.

V úvahu přicházejí dva nejzkušenější, vedle Vlasáka i Hlinka, který tuto roli plnil už na zářijovém Česká pojišťovna cupu. Reprezentanti budou v Edenu trénovat ještě v úterý dopoledne a ve středu před obědem už zamíří do Jönköpingu, kde je ve čtvrtek večer čeká první zápas Karjaly s domácím Švédskem. Po pátečním leteckém přesunu do Helsinek budou o víkendu našimi soupeři Finsko a Rusko.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko