Hlavní obsah

Novák se v Rusku bojí jen zimy a létání

Marek BurkertPrávo

V jednatřiceti letech zažívá Václav Novák nejlepší období kariéry. Poprvé obdržel reprezentační pozvánku, v neděli jej do svých služeb zlákal také movitý ruský velkoklub z Omsku, kam ostřílený hokejista po reprezentační pauze zamíří na hostování. "Překvapení to pro mě nebylo, nabídka přišla a já jsme ji hned akceptoval," nedělá z přesunu na Sibiř vědu liberecký kapitán.

Článek

"Nešlo to odmítnout a klub mi vyhověl," oceňuje libereckou vstřícnost Novák, kterému se rýsovalo ruské angažmá už v minulé sezóně, ale tehdy zaplavila tamní hokejový trh vlna hráčů z NHL. "Letos se nám s Libercem daří, takže jsem si při jednání mohl říct o velmi dobré podmínky. Jsem s tím spokojený. Prožívám vrchol kariéry, užívám si to," nebojí se velkých slov.

V Omsku chce vydržet co nejdéle

Tolik ale nejásá trenér Bílých Tygrů Josef Paleček, který Novákovým odchodem přišel o nejproduktivnějšího hráče týmu, co ž v praxi znamenalo deset gólů a dvanáct nahrávek za 23 kol. "Já si ale myslím, že každý je nahraditelný. Kluci mi hlavně přáli, ať se mi tam daří a vydržím v Omsku co nejdéle," říká Novák.

V předchozím ročníku ruské superligy dělali v barvách Avangardu českému hokeji skvělou reklamu Jaromír Jágr a Jaroslav Bednář. Také letos má západosibiřský klub velké ambice a v tabulce mu zatím patří druhé místo o tři body za Magnitogorskem. "Omsk je mnohem známější, když všichni vědí, že tam byl Jágr. Já tam jdu ale hrát sám za sebe," nechce si nechat naložit balvan srovnávání.

Rodina za ním přijede až po Vánocích

V prvních dnech mu bude oporou Milan Kraft, který od startu letošní sezóny v Omsku působí. "Zkoušel jsem se mu dovolat, abych se optal na pár věcí. Ale asi mám nějaké špatné číslo, Musí mi poradit, co vzít s sebou. Každopádně doufám, že spolu budeme hrát v jedné lajně," přeje si Novák, který rodinu na první týdny do Ruska nebere. "Budu toho mít zkraje asi dost. Žena s dcerkou Nikolkou tam za mnou odletí až po Vánocích. Musím taky sehnat nějaké ubytování. Počítám, že mi klub nabídne něco slušného."

Všechno se teď pro Nováka rýsuje krásně. Před odchodem na první zahraniční štaci života ani není nervózní. "Jen se bojím dlouhých letů a té zimy. Manželka už nakupuje teplé oblečení," usmívá se. A co ruština? "Němnóžka znáju," vybaví si.

Reklama