Hlavní obsah

Vůjtek už vedl národní tým, na seznamovací oběd pozval i hráče z NHL

Jihlava

Nový kouč Vladimír Vůjtek je už v akci u národního týmu. Ve středu vedl první trénink na letním kempu v Jihlavě, kam si pozval 24 nadějných hráčů z extraligy a přiznal, že někteří z nich mají určitě šanci zahrát si na prvním turnaji v sezóně, listopadové Karjale.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek na prvním tréninku v rámci letního přípravného kempu v Jihlavě.

Článek
Fotogalerie

Cíl akce označil Vůjtek jasně: vyzkoušet nadějné hokejisty, kteří by se v budoucnu mohli prosadit do národního týmu. „Chceme se seznámit s hráči, kteří jsou budoucí adepti reprezentačního dresu a přáním je, aby ti kluci poznali, jak to chodí u národního týmu. Většina z nich bude brzy za reprezentaci hrát, někteří třeba už hned na příští akci na Karjale," prozrazuje Vůjtek, ale o nějakém počtu míst podle něj nejde mluvit.

Záměrně jsem chtěl tady vidět hráče do 24 let, budeme je pak sledovat i v extralize," líčí Vůjtek a připomíná Sekáče a Simona, kteří si takto mladí prošli celou reprezentační sezónou až na MS. Slova o omlazování podle něj používá každý trenér, ale zase tolik to u českého týmu podle něj nepůjde. "Musejí hrát ti nejlepší," připomíná.

Prvním Vůjtkovým krokem v Jihlavě bylo vzájemné představení se s hráči. "Deset let jsem pracoval v cizině, hráče znám z televize a z ledu, ale nepotkali jsme se osobně a oni musejí poznat i nový realizační tým," uvažuje kouč, který s mužstvem během čtyř dnů stihne na Horáckém zimním stadiónu šest tréninků.

Kometa své hráče neuvolnila

"Nachystali jsme soustředění, jak má být na začátku sezóny, takže trochu i fyzička, zapracování a chtěli bychom ukázat i systém, jakým chceme hrát, určitě útočnější hokej než v podání Slovenska, které jsem vedl. Věřím, že tady mám šikovnější, silnější hráče," usmívá se Vůjtek.

Celkem bylo na sraz pozváno 24 hokejistů ročníků 1991 až 1995. Šestnáct hráčů dosud za národní mužstvo nenastoupilo, reprezentační zkušenost mají jen brankáři Machovský s Hrubcem, obránci Doudera, Jeřábek, Pláněk, Polášek a útočníci Holík s Orsavou.

Své hráče odmítla uvolnit brněnská Kometa. "Vlastně mě to nepřekvapilo, s nikým se ale nedohaduju a nebudu ho ani přemlouvat," říká Vůjtek, který na příští týden chystá i setkání s českými hokejisty působícími v NHL. "Chceme se potkat na společném obědě, v pondělí v Praze a ve středu v Brně," míní kouč.

Hudler se již omluvil

"Byl bych rád, kdyby kluci hrající v zámoří přijeli v co největším počtu, bude to vyloženě seznamovací schůzka. Pozvali jsme všechny, co působí v NHL, jde asi o sedmatřicet jmen. Těžko zatím mohu říct, kdo dorazí, někteří se ale omlouvali jako Hudler, že už jsou v Americe," vykládá Vůjtek, podle nějž půjde o čistě neformální setkání, při němž se s hráči nebude bavit o jejich šancích na mistrovství světa. "To je ještě daleko a všichni tam stejně jet nemůžou," připouští kouč.

Prvního reprezentačního srazu v Jihlavě se účastní:
Brankáři:
Matěj Machovský (HC Škoda Plzeň)
Šimon Hrubec
Miroslav Svoboda (oba HC Oceláři Třinec)
Obránci:
Milan Doudera (HC Oceláři Třinec)
Jakub Jeřábek (HC Škoda Plzeň)
Lukáš Klok (HC Vítkovice Steel)
Tomáš Pavelka
Filip Pavlík (oba HC Verva Litvínov)
Martin Pláněk (Mountfield HK)
Adam Polášek (HC Sparta Praha)
Radim Šimek (Bílí Tygři Liberec)
Útočníci:
Michal Bulíř
Jaroslav Vlach (Bílí Tygři Liberec)
Michal Hlinka (HC Vítkovice Steel)
Petr Holík (PSG Zlín)
Tomáš Hyka (BK Mladá Boleslav)
David Kämpf (Piráti Chomutov)
Jakub Orsava
Marek Růžička (oba HC Oceláři Třinec)
Dominik Kubalík
Jan Schleiss (HC Škoda Plzeň)
Petr Koblasa
Michal Vachovec (HC Energie Karlovy Vary)
Dominik Volek (HC Sparta Praha)

Reklama