Hlavní obsah

Hokejisté z NHL dorazí do Turína na poslední chvíli

PRAHA

Bez jediného společného tréninku nastoupí 15. února čeští hokejisté k prvnímu utkání olympijského turnaje s Němci. "Chtěli jsme hrát přípravné utkání se Slováky, ale nelze to stihnout. Mužstvo nebudeme mít pohromadě. Místo herní přípravy na turnaj musíme řešit, aby se všichni hokejisté dostali do Turína včas," trochu lituje trenér Alois Hadamczik, že NHL se kvůli olympiádě přeruší jenom na patnáct dní.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

"Při očekávané nominaci většiny mužstva právě ze zámoří nám téměř polovina reprezentantů dorazí do Turína až čtrnáctého večer. Unavena z náročné cesty a bez možnosti aklimatizace už druhý den nastoupí k zápasu," vysvětluje manažer národního týmu Zbyněk Kusý a nosí v hlavě návrh přemístit hráče ze zámoří do Itálie leteckým speciálem. "Pasažéry by byli hokejisté všech zemí, kteří by spěchali do Turína. Na uhrazení nákladů by se mohla podílet i IIHF," doplňuje manažer.

Všichni si uvědomují, že je tu minimální možnost nacvičení herního systému, přesilovek, oslabení. "Kluci zvyklí na současný přísný trend rozhodčích v NHL se budou muset v prvních zápasech přizpůsobit benevolentnějším evropským pravidlům a ještě se proti nim postaví gólmani se širšími betony," uvažuje Hadamczik, jenž si uvědomuje, že houževnatí Němci budou mnohem dřív pohromadě: "Manko v herním umění nahradí bojovností, urputnou hrou," uvažuje trenér.

Hadamczik je spokojen s formou hráčů z NHL 

V základní skupině na národní tým vedle Němců čekají ještě Švýcaři, Finové, Kanaďané a domácí Italové. "Hráči budou vytěžováni podle toho, jak se budou cítit po dlouhém cestování," plánuje Hadamczik. Hokejisty na náročný program upozorní již během nadcházející třítýdenní inspekce do NHL, kam se vydá už v úterý a zhlédne v zámoří minimálně šestnáct utkání. "Je tam tolik přeletů, že bychom si na to snad měli pořídit pilotní průkaz," vtipkuje Kusý, který bude trenéra doprovázet. "Když se dívám na statistiky NHL, je to pro mou duši krásné uklidnění," přiznává Hadamczik.

Termín konečné nominace hokejistů se ale neúprosně blíží, už 22. prosince musí být oznámena olympijská sestava. "Chápu, že z komerčního hlediska je zájem, aby se nominace uzavřely co nejdříve. Po sportovní stránce to není vůbec ideální. Hlavně pro trenéry, kteří musí rozhodnout o složení týmu šest týdnů před začátkem turnaje," tvrdí Kusý. Změny jsou pak povoleny jen na základě oficiálního lékařského stanoviska.

Reklama