Hlavní obsah

Pavelka za raketový vzestup děkuje Hořavovi. Reprezentace mu teprve dojde

Jihlava

V Litvínově se stal objevem mistrovské sezóny. Teď se 22letý obránce Tomáš Pavelka dočkal i reprezentační pozvánky na letní kemp do Jihlavy a podle svých slov za svůj raketový hokejový vzestup vděčí především trenéru Miloslavu Hořavovi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Pavelka na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

V čem byla péče jednoho z litvínovských trenérů tak zvláštní?

Moc mi pomohl tím, jak s mladými obránci výborně pracoval. Snažil se nám radit, jak nejvíc to šlo a u mě se vše pozitivně promítlo na ledě. Postupně moje role rostla, hrál jsem přesilovky i oslabení a měl i výborné spoluhráče, kteří mě drželi celou sezónu.

Určitou odměnou je pro vás účast na akci národního týmu v Jihlavě, kam trenéři v čele s Vladimírem Vůjtkem pozvali mladé adepty. Co jste na pozvánku říkal?

Když se objevilo na internetu moje jméno mezi nominovanými, byl jsem samozřejmě nadšený. Nikoho jsem se ale nevyptával, jak to v nároďáku chodí, chtěl jsem se nechat překvapit. Ani trenéry jsem osobně neznal, ale těšil jsem se, že poznám, jak pracují.

Letní kemp je pouze tréninkový. Doufáte i v nominaci k nějakému zápasu?

Není tu sice zápas, ale kemp podle mě význam má už jen v tom, že pokud někdo dostane příště příležitost, tak už bude obeznámený, jak to tady chodí. Prošel jsem všemi mládežnickými výběry, ale tohle je přece jen ještě něco jiného.

Cítíte, že šance může být, když se v Jihlavě dobře předvedete?

Každý tady ukazuje chuť hrát a chce přesvědčit trenéry, že může reprezentovat. Pro mě to vždycky byla velká touha. V litvínovské kabině jsme s Filipem Pavlíkem hned i slyšeli narážky, pozor jdou reprezentanti. Zatím mi to až tolik nedochází. Nejvíc to člověku asi dojde, když dostane šanci právě v zápase.

Sen o reprezentaci už jste si částečně naplnil, zbývá tedy ten o NHL?

Neznám hokejistu, který by nesnil o NHL. Je ale určitě příjemné, že ta má cesta směřuje pořád nahoru. Tak uvidím, jak to půjde dál. Se zámořským hokejem jsem zatím udělal jen juniorskou zkušenost. Vrátil jsem se domů a nikdo asi ani moc nepočítal, že bych se měl prosadit natrvalo do extraligového týmu, teď v nové sezóně mi připadne určitě náročnější úloha. I očekávání budou vyšší.

Litvínov bude na cestě za obhajobou titulu postrádat tří klíčové opory Francouze, Ručinského a Petružálka. Dají se vůbec nahradit?

Zacelujeme mezery a já věřím, že kádr bude natolik silný, aby to nějak zvládnul. Vůdčí role asi nebude otázkou jednoho hokejisty. Myslím, že je tam na to tak pět až šest hráčů, kteří tu kabinu potáhnou. Když se k tomu připojí ten zbytek, tak to může klapat a věřím, že nový asistent Weissmann převezme roli pana Hořavy, což by mně určitě vyhovovalo.

Jaký máte lék proti mistrovské kocovině?

Sami si to zatím možná tak neuvědomujeme, ale je možné, že jak přijdou první zápasy, dostaneme takovou slabší facku a sami na to přijdeme. Navíc doufám, že realizační tým v čele s koučem Rulíkem je dost zkušený, aby nám dal včas najevo, jak si žádné opojení titulem nepřipustit a jak se s tím všichni musejí vyrovnat.

Reklama

Související témata: