Hlavní obsah

Vůjtek obul pantofle, dává prostor asistentům

Jihlava

Letní kemp hokejové reprezentace končil o víkendu na jihlavském ledě modelovým zápasem červených proti bílým. Ze střídaček veleli asistenti trenéra Josef Jandač a Jaroslav Špaček, kouč Vladimír Vůjtek vše pozorně sledoval z hlediště v pantoflích.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek

Článek

„Domluvili jsme se tak. Přece jen pohled shora je trochu odlišný, tak jsem si ho tentokrát dopřál," líčil Vůjtek, vedle nějž seděl s poznámkovým blokem i další asistent Jiří Kalous. „Chceme to i při mezistátních zápasech dělat tak, že právě Jirka by dvě třetiny sledoval z tribuny, pak za námi přišel s poznatky do kabiny a ve třetí části bychom byli na střídačce už všichni společně. Zkusíme, jak by takový styl práce vyhovoval," prozradil kouč.

Trenérský štáb mu funguje přesně podle plánu. „Dělíme se o práci, děláme na všem společně. Platí ale, že Jarda s Pepíkem se víc starají o obránce a Jirka Kalous mi pomáhá s útočníky. Jeden z nás vždy vede trénink, ostatní se snaží hráče opravovat a usměrňovat," řekl Vůjtek, jenž si za trenéra gólmanů vybral Petra Jaroše, který měl stejnou roli už i u norské a slovenské reprezentace. „Ještě hledám kondičního trenéra," doplnil.

Na oběd i Eliáš
Přes dvacet hokejistů NHL přijalo pozvání trenéra Vladimíra Vůjtka na společný oběd. Většina z nich v čele s Eliášem, Vrbatou, Hertlem, Pavelcem, Pastrňákem a Gudasem dorazí dnes do Prahy. Šest hráčů, mj. Palát, Mrázek a Polák, zvolilo až středeční setkání v Brně.
Chybět však budou držitel letošní Zlaté hokejky Jakub Voráček, který i po podpisu lukrativní smlouvy s Flyers zůstává v zámoří, a nedorazí ani Jaromír Jágr, i když se na pár dnů doma objevil. „Na Jágra se všichni ptají. Já to beru, je to borec, ale před dvěma měsíci se vzdal reprezentace, tak bych spíš volil variantu spojit se s ním až v průběhu sezóny,“ uvedl Vůjtek, podle nějž otevřená zůstávala účast Židlického, o nějž se zajímá Boston.

S průběhem jihlavského kempu byl Vůjtek maximálně spokojen. „Poznali jsme hráče a ověřili si, jak kdo je schopný se zapojit. Trénovalo se tu docela svižně, šli jsme až na hranu fyzické zátěže," přiblížil kouč, pro nějž výkony na soustředění měly svoji váhu, rozhodující vliv na další nominace ale mít nebudou. „Určitý obrázek o hráčích nám ty čtyři dny tady daly, ale nechtějte po mně, abych teď spekuloval, kolik jmen a která si řekla o start na Karjale," krčil rameny.

Rozhodovat budou výkony v lize. „Výběr pro příští akci, který už bude i turnajovou prověrkou, děláme až v půlce října, to už bude rozjetá sezóna. Věřím ale, že se někdo z těch mladých v mužstvu objeví," prohlásil, ale bránil se omlazování týmu za každou cenu. „Omlazování, to je takové slovo... Každý rok se to říká, ale ono to nejde udělat šmahem, na mistrovství světa stejně musí jet ti nejlepší," doplnil Vůjtek.

Nyní se chystá objíždět zápasy a sledovat hráče. „Zajedeme se možná s Jardou Špačkem podívat i do Švédska a Finska. KHL je často v televizi, mám tam navíc spoustu známých, jichž se můžu zeptat," řekl kouč. Právě Špaček by měl v průběhu sezóny intenzívněji sledovat krajánky a vést komunikaci s nimi, včetně těch v zámoří.

Reklama

Související témata: