Hlavní obsah

Růžička ho odmítl, zahraje si pod Vůjtkem? Nevidím důvod, proč bych neměl, říká Eliáš

Praha

Když letos v dubnu tehdejší trenér české hokejové reprezentace Vladimír Růžička prohlásil, že o nejproduktivnějšího hráče historie Devils nemá pro domácí MS zájem, Patrika Eliáše to zamrzelo. Devětatřicetiletý útočník říká, že reprezentovat Českou republiku chtěl vždycky, a pakliže by se v nadcházející sezóně nedostal do bojů o Stanley Cup, je připravený v případě dobré formy kývnout novému kouči národního týmu Vůjtkovi na šampionát v Rusku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Eliáš.

Článek

S Vladimírem Vůjtkem už jednu zkušenost máte. Před dvaceti lety jste nechyběl v jeho nominaci pro juniorské MS, kvůli zranění jste však o něj na poslední chvíli přišel. Vybavujete si to?

Jasně a pamatuje si to i pan Vůjtek. Na pondělním srazu hráčů z NHL s ním mi totiž hned říkal: „Z přítomných hráčů budete jediný, koho jsem trénoval! Akorát to trvalo jen chviličku..."

Jaký dojem z neformální schůzky hráčů z NHL s reprezentačním koučem máte?

Byla fajn. Hlavním účelem bylo se vzájemně poznat, protože pan Vůjtek se se spoustou kluků osobně dosud neznal. Trenéři se nám představili, nastínili program reprezentace pro tento a příští rok a jak bude probíhat spolupráce.

Uvědomil jste si, že ze šestnácti zúčastněných hráčů jste byl v devětatřiceti letech tím nejstarším?

V téhle roli jsem už teď čím dál častěji. (směje se) Ale bylo to fajn, seděl jsem na kraji stolu s mladými Hertlíkem (Hertlem) a Jaškinem, takže jsme si dobře popovídali. I s panem Vůjtkem, kterého jsem v poslední době vídával jen při reprezentačních akcích, a vždycky jsme se na stadiónech pozdravili.

Věříte, že si pod ním zahrajete? Jeho předchůdce Růžička o vás pro letošní domácí MS nestál...

Doufám. Když budu hrát dobře, nevidím důvod, proč bych neměl pod novým trenérem hrát. Pan Vůjtek sice v českém hokeji dlouhé roky nepůsobil, ale má obrovské zkušenosti a přehled.

Pakliže byste se s New Jersey opět nedostali do play off, lákal by vás v příštím roce světový šampionát v Rusku?

Doufám, že budu mít dobrou sezónu a kdyby se s New Jersey nepodařilo postoupit do play off, tak by mě třeba chtěl jiný tým, který v něm nebude chybět. A když o mě bude zájem v národním týmu, rád na mistrovství světa pomůžu. Vždycky jsem chtěl reprezentovat, ne vždycky to ale vyšlo...

Nyní ale máte v hlavě jen Ďábly. Co říkáte na množství změn, ať už ve vedení, trenérském štábu či hráčském kádru, ke kterým v klubu přes léto došlo?

Opravdu jich bylo docela hodně. Sice zůstávám ve stejném týmu, ale změny budou citelné a ze svého pohledu to beru jako takový nový začátek a výzvu. Tým bude omlazený, prostor budou dostávat mladí. Přesto věřím, že budu velkou součástí mužstva, když vydrží zdraví. Pořád mám co nabídnout.

Už jste měl možnost si promluvit s novým trenérem Johnem Hynesem?

Párkrát už mi volal a v mém věku bylo dobré slyšet, že o mě pořád mají zájem. Trenér chce, abych byl součástí týmu, ale už je to můj třináctý nebo čtrnáctý trenér v kariéře, takže vím, že ne vždycky si to musí sednout. Ale novým věcem jsem otevřený.

Reklama