Hlavní obsah

Hokejisté zkusí v Helsinkách napravit dojem

PRAHA

Nabitý víkendový program čeká v Helsinkách české hokejisty. V sobotu od 17:30 tam nastoupí proti domácím Finům, v neděli od 14 h je čeká Rusko a touhou všech hráčů je napravit dojem z prvního zápasu turnaje Karjala ve Švédsku, který prohráli 3:6. Národní tým získal v letošní Euro Hockey Tour dosud jen dva body za liberecké vítězství nad Finy po nájezdech a po třech porážkách za sebou už potřebuje zabrat.

Článek

"Věřím, že naprázdno z dvou víkendových utkání nevyjdeme. Pozměníme sestavu v obraně, zamícháme i s útoky a hlavně snad vydržíme v maximálním tempu déle než jen jednu třetinu," soudí trenér Alois Hadamczik, jenž sestavu určí až po dnes ráno po rozbruslení.

Plánuje ale postavit agilního Hořavu na křídlo Burgrova útoku místo Václava Nováka a zvažuje i alternativu Hlinky jako centra. "Musíme ukázat větší nasazení i vůli po vítězství. Jen doufám, že porážka z Jönköpingu nepoznamenala sebevědomí hráčů, ale naopak se z ní poučili. Nesmějí si už nechat vnutit hru soupeře, jako se to stalo proti Švédům, když začali prohrávat osobní souboje a postupně vyklidili prostor před brankou," říká kouč.

Duel ve Švédsku měl pro reprezentanty opravdu hodně hořký konec. Ztratili slibné vedení 3:1 po první třetině a pět inkasovaných gólů v řadě znamenalo krutou porážku. Útočník Miloslav Hořava ani neměl radost ze svých premiérových gólů v národním týmu. "Byly oba podobné, padly v přesilovkách z dorážek, ale když jsme prohráli, tak jsou bezcenné. Začali jsme dobře, jenže pak byli Švédové u všeho dřív a donutili nás k chybám," tvrdí nejlepší střelec švédské ligy na internetové stránce hokejového svazu.

Švédové nás přejeli

Domácí od druhé třetiny led v Jönköpingu ovládli lepším pohybem i razantnější hrou. "Ze začátku jsme hráli účelně a jednoduše, po přestávce jsme ale se nechali od Švédů zatlačit. Nasypali tam góly a přejeli nás," cituje ČTK útočníka Petra Tona. Kladenský obránce Martin Ševc má podle agenturní zprávy pocit, že v obratu sehrálo roli i podcenění za příznivého stavu 3:1. "Zdálo se mi, že jsme přestali bruslit a ubrali i na důrazu. Soupeř výborně napadal, křížením v pásmu se nám dostával za obranu."

Společný páteční přesun českých a švédských hokejistů z Jönköpingu do finské metropole komplikovalo velké množství bagáže, jež přetížilo letoun, takže výprava nabrala hodinové zpoždění a s vypětím všech sil stíhala trénink v Hartwall Areně. "Zápas s Finy může být hodně podobný jako se Švédy. Znovu proti nám bude stát výborně bruslící soupeř, který vsadí na forčekink a bude mít podporu publika," uvažuje trenér.

Hráči ale věří, že v Helsinkách rozehrají úspěšnější část turnaje. "Každý z nás je dost zkušený na to, aby se z porážky se Švédskem otřepal. Výpadek nás mrzí, ale pořád se můžeme poprat na Karjale o dobrý výsledek," říká v ČTK obránce Robert Kántor. "Finové budou také rychlí a důrazní, nedrží však tolik puk jako Švédové. Mohla by na ně platit kombinační hra, naše chytrost a šikovnost," míní ve finském Oulu působící útočník Michal Broš. Domácí reprezentaci se však na Karjale tradičně daří, vyhrála ji sedmkrát v řadě.

Reklama