Hlavní obsah

Nováčci snili o lepší premiéře

PRAHA

Pozvánkou do národního týmu byli oba čeští debutanti nadšeni, jenže premiéru v hokejové reprezentaci si představovali lepší. Porážka 3:6 na švédském ledě jim dojem z prvního startu pokazila. "Jsem moc rád, že jsem se dočkal na stará kolena, v 31 letech, ale přál jsem si začít vítězně. Švédové však uplatnili výborný pohyb i důraz před brankou," říkal liberecký útočník Václav Novák.

Článek

"Pro mne to byl příjemný šok, když jsem se dozvěděl, že pojedu na Karjalu, ale mrzí mne, že jsme v Jönköpingu ztratili dobře rozehraný zápas," doplňuje kladenský Jaroslav Kalla. "Nezklamali, ale trápení celého mužstva od druhé třetiny postihlo i je," hodnotí nováčky trenér Alois Hadamczik.

Oba se shodují, že jim k nominaci pomohly dobré výkony jejich mužstev v extralize. "Velký dík za moji účast v národním mužstvu patří spoluhráčům," říká Novák, který se bude po reprezentační pauze stěhovat do Omsku. "Určitě hrálo roli, že se Kladnu daří, a zřejmě mi pomohly i ty čtyři góly do sítě Pardubic," připomíná Kalla nedávný střelecký galakoncert a dodává: "Nic podobného jsem nezažil."

Reprezentační kouč považuje nováčky za agresivní typy, které nyní prožívají nejlepší období kariéry. "Zní to zvláštně, ale asi cítím životní formu. Nikdy dřív jsem neměl pocit, že bych trenéry oslnil tak, že by měla pozvánka přijít," přiznává Novák, který nereprezentoval ani na juniorské úrovni. Naopak Kallovi před šesti lety těsně unikla nominace na šampionát dvacetiletých. "Tehdy mě to mrzelo, ale od té doby jsem nároďák neřešil."

Hráči se teď budou snažit při pokračování turnaje Karjala v Helsinkách vylepšit si pocit. "Můžu za sebe říct, že nechám na ledě všechno. Styl Finů a Rusů by měl být pro mne přijatelnější než defenzívní švédská disciplína," slibuje Novák. "Chci hrát tak, aby trenér nelitoval, že mě pozval. Beru to jako odměnu i závazek zároveň, ale vyloženě oblíbeného soupeře z té evropské trojice nemám. Proti každému se snažím hrát rychle i důrazně," míní Kalla.

Reklama