Hlavní obsah

Čtvrtý český útok proti Finsku zářil, vstřelil čtyři branky

HELSINKY

Čtvrtý útok ve složení Tomáš Rolínek, Václav Skuhravý a Jaroslav Kalla zazářil v sobotním helsinském utkání proti hokejistům Finska a čtyřmi brankami přispěl k výhře 6:2. Reprezentační zelenáči si tak výrazně vylepšili svou dosavadní bilanci v národním týmu - Kalla si připsal dvě premiérové trefy, prvního gólu se dočkal i Rolínek a Skuhravý vstřelil svou druhou branku v českém dresu.

Článek

Kalla se druhý reprezentační start povedl. V 16. minutě střelou pod horní tyč překvapil gólmana Miiku Wiikmana a 23 vteřin před koncem druhé třetiny z brejku zvýšil už na 5:2. Mohl tak rychle zapomenout na čtvrteční hořký debut při prohře se Švédy 3:6. "Dneska jsme lépe bruslili než ve Švédsku a co jsme vystřelili na bránu, to nám tam spadlo. Taktika byla stejná, jen jsme více napadali. Finy ale tlačilo publikum dopředu a asi zapomněli bránit," řekl v rozhovoru s novináři Kalla.

Kladenského útočníka katapultovalo do reprezentace až dodatečně zranění Jana Hlaváče. Kalla nyní prožívá šťastné období. Nedávno v extralize nastřílel Pardubicím čtyři branky, dnes se dvakrát trefil v zaplněné Hartwall Areně. "Je to hlavně o štěstí. Ale je samozřejmě skvělé mít ze dvou zápasů na kontě dva góly," prohlásil. První trefa mu hodně zvedla sebevědomí. "První gól jsem dal náhodný. Pak naše lajna třikrát vystřelila a dala z toho tři góly," dodal Kalla.

Rolínek si zápas užil nad očekávání

Pardubický útočník Rolínek naskočil už v závěru duelu v Jönköpingu, ale dnešní čtvrtý zápas v dresu národního týmu si užil nad očekávání. K dvěma gólovým přihrávkám přidal tři a půl minuty před koncem i první reprezentační gól, navíc byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání. "Já takhle vydařený zápas odehraju jednou za dva nebo tři roky. Jsem rád, že se to povedlo zrovna v reprezentaci," řekl.

Podle Rolínka byly rozhodující čtvrtý a pak pátý gól, který vstřelil po jeho přihrávce Kalla. Český tým přečkal oslabení a pak dvakrát udeřil. "Finy jsme zastavovali a z brejků jsme dávali góly," připojil. Český tým má šanci na celkové vítězství na turnaji Karjala, ale základem je nedělní vítězství nad Ruskem. "Všechny týmy jsou vyrovnané, a když budeme plnit úkoly jako dneska, uspějeme," dodal Rolínek.

Centr čtvrtého útoku Skuhravý si trefou na 3:2 vylepšil svou bilanci - v třetím zápase zaznamenal druhý gól. Trefil se po brejku s Rolínkem. "Oni do nás hodně šli, a my jsme z toho většinou měli přečíslení," řekl karlovarský forvard.

Hrdinou byl i Pinc

Hrdinou utkání se stal také gólman Marek Pinc, který nahradil před druhou třetinou otřeseného Milana Hniličku. Vítkovický gólman vyřešil spoustu složitých situací a pochytal všech 24 střel. Že mu nebude zapsáno v národním týmu čisté konto, ho nemrzelo. "Je jedno, jestli to je 6:2 nebo 6:4. Hlavní je, že jsme vyhráli. Brankáři ale takový zápas hodně psychicky pomůže," podotkl Pinc.

Nerozhodilo ho, když se v první pauze musel narychlo chystat do branky, ani to, že Finové hodně najížděli do brankoviště. "Dozvěděl jsem se, že nastoupím, až o přestávce. Snažil jsem se rychle protáhnout, první úspěšné zákroky mi pak hodně pomohly," dodal.

Reklama

Související témata: