Hlavní obsah

Kohna zastihla pozvánka do reprezentace po návratu ze sauny

HELSINKY

Útočník Ladislav Kohn z finského klubu Blues Espoo doplnil v neděli českou hokejovou reprezentaci na turnaji Karjala v Helsinkách. Po zranění Václava Pletky třicetiletého hráče narychlo povolal kouč Alois Hadamczik a Kohn při další absenci Jiřího Burgra v odpoledním utkání proti Rusku nastoupí ke svému pátém duelu v národním týmu. Vedení mužstva se snažilo Kohna kontaktovat už v pátek večer, ale útočníkova odpověď přišla až v sobotu dopoledne.

Článek

"Měli jsme v pátek zakončení tréninkového týdne s týmem v sauně. Dostal jsem se k telefonátu až v sobotu dopoledne, takže jsme se dohodli až na dnešek," popisoval Kohn v rozhovoru pro ČTK detaily svého návratu do reprezentace po necelém roce. Premiéru si odbyl loni v přípravném utkání proti Bělorusku a pak hrál na následném Rosno Cupu v Moskvě.

Do Helsinek to má Kohn kousek, což podle něj sehrálo velkou roli. "Potěšilo mě to. Člověk je vždycky rád, když si na něj vzpomenou reprezentační trenéři. Měl jsem asi štěstí, že tady kousek bydlím, takže pro ně bylo jednodušší mě pozvat. Každopádně jsem nadšený a potěšený důvěrou," prohlásil.

Kustod musel odemknout hokejky

Kohn se přiznal, že nominaci nečekal, přestože v případě zranění na Karjale trenéři často doplňují tým hokejisty působícími ve Finsku. "Nemůžu říct, že bych v posledních deseti zápasech podával takové výkony, aby si tu pozvánku zasloužil. O to víc jsem byl překvapený," řekl hráč, který má zkušenosti ze zámořské NHL. Za Calgary, Toronto, Anaheim a Atlantu odehrál celkem 186 utkání a nasbíral 42 bodů za 14 branek a 28 asistencí.

Sbalil si pár věcí a musel sehnat kustoda z Espoo, aby mu odemkl hokejky. Na ranním dobrovolném rozbruslení se objevil sám jen s asistentem Mojmírem Trličíkem, aby se před duelem s Ruskem protáhl. V odpoledním zápase se bude snažit trenéry upoutat, aby dostal i příště šanci. "Každou pozvánku beru jako poslední, takže se budu snažit makat naplno a ukázat se trenérům, abych si vybojoval pozvánku ještě na další turnaj. Pokud si to i výkony v lize zasloužím, tak bych to přivítal. Pokud ne, nedá se nic dělat," uvedl Kohn.

Pohodu chce přenést do klubu

Sobotní vydařený duel proti Finsku sledoval v televizi. "Po zápase jsem si říkal, že mě ani nepotřebují. Po utkání se Švédskem ukázal český tým, že je kvalitní. Kluci se dokázali oklepat a předvedli výborný výkon," chválil spoluhráče. Dobře zná jen některé z nich. "Třeba s Petrem Tenkrátem jsem byl v Anaheimu a s Milanem Hniličkou v Atlantě."

V národním týmu by chtěl předvést dobrý výkon a pohodu si pak přenést do klubu. Espoo totiž po dobrém startu prožilo v posledních zápasech neúspěšnou sérii. "Začátek byl výborný a po prvních deseti zápasech jsme byli druzí nebo třetí. Potom přišla krize. Dostávali jsme hodně gólů, přitom předtím jsme hráli v defenzivě dobře. Propadli jsme se až na osmé místo," řekl Kohn. "Doufám, že se to obrátí a bude se zase dařit. Mužstvo vypadá dobře, takže doufám, že se letos dostaneme do play off a pak možná i někam dál," dodal.

Reklama