Hlavní obsah

Po chybách v obraně prohráli Češi s Ruskem

PRAHA

Katastrofální chyby v defenzívě zapříčinily prohru české hokejové reprezentace s Ruskem 3:5 na turnaji Karjala. V Helsinkách inkasoval Marek Pinc tři branky během čtyř minut úvodní třetiny, český celek stále jen dotahoval. Góly Česka vstřelili Kántor, Tenkrát a Kohn. Češi tak skončí na turnaji nejlépe třetí a případné vítězství Finska nad Švédskem v posledním duelu je může odsunout až na poslední pozici.

Článek

Po sobotním utkání s Finskem se zařadili na marodku k Pletkovi i bek Kolařík a centr Burger a kouč Alois Hadamczik tak musel sestavu i po vítězství změnit. Tým doplnil útočník Kohn, který se zařadil do první formace k Tenkrátovi a Brošovi, kapitán Hlinka se posunul do středu druhého útoku místo Burgra. V brance se objevil Pinc, který chytal od druhé třetiny sobotního duelu místo otřeseného Hniličky.

Českému týmu nevyšla úvodní třetina. Úvod zápasu byl z obou stran opatrný, a přestože v 7. minutě putoval na trestnou lavici Ptáček, měl první velkou možnost Hadamczikův výběr. V oslabení ujel Hořava, ale dorážel na něj bek Koroljov a nejlepší kanonýr švédské Elitserien zamířil vedle.

Zápas jsme sledovali v on-line reportáži ZDE:

Rusové sice početní výhodu nevyužili, ale deset sekund po návratu karlovarského beka na led získali vedení. Morozovova střela se odrazila od zadního plexiskla před branku, kde se nejlépe zorientoval Jemelejev. Potom vypálil Kohn, ale Sokolov byl na místě a černá česká čtyřminutovka pokračovala. Michnov v 12. minutě vyjel zpoza branky a našel volného Taratuchina. Po dalším zaváhání české obrany skóroval opět pohodlně za 45 vteřin i Mozjakin.

Kouč Hadamczik reagoval oddechovým časem. Český tým pak měl dvakrát výhodu přesilové hry, a i když se mu v nich dlouho nedařilo brankáře Sokolova ohrozit, v 19. minutě snížil. Hořava přihrál na modrou čáru a Kántor poslal ranou z voleje puk do branky. Další početní výhodu na přelomu třetin už Češi nevyužili.

V první desetiminutovce druhé části byla aktivní především první česká formace a čtyřikrát nebezpečně střílel Tenkrát. V 29. minutě mohli zvýšit Rusové, ale po přečíslení se Pinc vyznamenal proti osamocenému Simakovovi a Gladskich poslal puk mimo. Český tým měl sice herně navrch, ale znovu inkasoval: v 38. minutě zamířil přesně z prostoru mezi kruhy Michnov. Naději do závěrečné části dala zemi úřadujících mistrů světa Tenkrátova rychlá odpověď.

Kohnova premiérová trefa nepomohla

Na začátku závěrečného dějství česká reprezentace přečkala oslabení, ale v 47. minutě opět inkasoval Pinc, když se od modré čáry trefil přesně k levé tyči obránce Žukov. Necelých deset minut před koncem se po Tenkrátově přihrávce zapsal poprvé v národním týmu mezi střelce Kohn. Po Hejdově brejku se Češi dožadovali odpískání faulu, ale finský sudí Rönn nevylučoval.

Na trestnou lavici šel naopak vzápětí Tenkrát. Oslabení Češi přestáli, dvakrát pak zahrozila opět první formace, ale gólu se nedočkal Hadamczikův tým ani v přesilovce. V závěru byl navíc ještě vyloučen Hubáček. I tak měl český tým šanci, ale Tenkrát v oslabení Sokolova nepřekonal.

Česká republika - Rusko 3:5 (1:3, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 19. Kántor (Hořava), 39. Tenkrát (Kohn, Broš), 51. Kohn (Tenkrát) - 9. Semin (Morozov), 12. Taratuchin (Michnov), 13. Mozjakin, 38. Michnov (Antipov), 47. Žukov (Semin, Jemelejev). Rozhodčí: Rönn - Kekäläinen, Kautto (všichni Fin.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 3000.
Česká republika: Pinc - J. Novák, Blaťák, Kántor, Hejda, Ševc, Čáslava, Ptáček - Tenkrát, Broš, Kohn - Hořava, Hlinka, V. Novák - Hubáček, Vlasák, Ton - Rolínek, Skuhravý, Kalla. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Rusko: Sokolov - Žukov, Černov, Vyšedkevič, Chomickij, Mišarin, Koroljov, Vorobjov - Antipov, Taratuchin, Michnov - Morozov, Jemelejev, Semin - Krivokrasov, Nikulin, Mozjakin - Simakov, Gladskich, Čistov. Trenér: Vladimir Krikunov, Boris Michajlov a Vladimir Jurzinov.

Češi se mezi nejlepší hráče Karjaly neprosadili

Čeští hokejisté se neprosadili mezi nejlepší hráče na jednotlivých postech na turnaji Karjala, který se konal tento týden na severu Evropy. Direktoriát turnaje vyhlásil nejlepším brankářem druhého dílu seriálu Euro Hockey Tour strážce finské svatyně Fredrika Norrenu, nejlepším obráncem se stal Kenny Jönsson ze Švédska a cenu pro nejlepšího útočníka převzal Rus Andrej Taratuchin.

Nejlepší hráči podle direktoriátu turnaje:
Nejlepší brankář: Fredrik Norrena (Finsko),
nejlepší obránce: Kenny Jönsson (Švédsko),
nejlepší útočník: Andrej Taratuchin (Rusko).
Konečná tabulka turnaje:
1. Finsko311017:95
2. Švédsko3110110:75
3. Rusko310209:95
4. ČR3100212:133
Tabulka EHT:
1. Švédsko6410119:1114
2. Rusko6302116:1311
3. Finsko611139:176
3. Česká republika6110418:215
Pozn.: Sloupce v tabulkách znamenají počet zápasů, výher v základní hrací době (3 body), výher v prodloužení či po samostatných nájezdech (2 body), proher v prodloužení či po samostatných nájezdech (1 bod), proher v normální hrací době (0 bodů), skóre a celkový počet bodů.

Reklama

Související témata: