Hlavní obsah

Blažek: Po špatném gólu nespavostí netrpím

PRAHA

Brankář fotbalové Sparty Jaromír Blažek se stane králem ligových gólmanů, neboť se pyšní šňůrou 762 minut bez obdrženého gólu. Jak sám řekl v rozhovoru pro deník Právo, jako král se necítí, avšak je tím potěšen.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jaromír Blažek (uprostřed) se raduje se svými spoluhráči.

Článek

Vaše šňůra 762 minut bez obdrženého gólu v této sezóně už nemůže být překonána. Těší vás pomyslný titul krále mezi ligovými gólmany?

Necítím se být králem, ale určitě to potěší. K fotbalu to patří. Možná ještě výš řadím zápasy bez obdržené branky, kterých mám letos třináct. Ke stovce mezi nesmrtelné to mám ale ještě hodně daleko.

Kdy jste dostal naposledy gól, za který jste se styděl?

Tak to si nevzpomenu a jsem rád, že už je to déle. V téhle sezóně snad žádný takový do mojí branky nepadl.

Přesto, co vás při takové brance napadne...

Že jsem to po.... Víte, co mám na mysli. Především se musím k takovému gólu chlapsky přiznat. Hodně pak záleží na tom, v jakém utkání a za jaké situace jsem ho dostal. Rozhodně už takové momenty beru s rezervou. To se prostě stává i mnohem lepším gólmanům, než jsem já. Zamrzí to, vynadám si vnitřně, ale tím to končí. Rozhodně po takovém brance nemám problémy s usínám. Z toho už jsem vyrostl.

Tak tedy z druhého konce. Vzpomenete si na situace, kdy jste naopak mohl být na svůj zákrok pyšný?

Ani tyhle momenty si neeviduji, protože to je moje povinnost zabraňovat gólům.

Co čtyři zmařené šance soupeře v jarním derby se Slavií?

Tak ty bych k takovým zákrokům až tak neřadil. Oni mě, pokud si vzpomínám, ve třech případech trefili. Gólman musí mít i štěstí. Za lepší zákrok považuji třeba dvě chycené dorážky v podzimním utkání s Blšany na Letné, nebo když jsem v utkání s Příbramí chytil Tumovi střelu ze dvou metrů.

Obdržený gól vám tedy sebevědomí nesráží. Co chycená stoprocentní šance soupeře, ta vám ho zvedne?

To ano. Víc si věřím a dovolím.

Na jaře jste se vrátil do reprezentace, byť jako dvojka, co to pro vás znamená?

Ocenění mojí práce, kterého si velice vážím. Rozhodně se necítím jako dvojka, protože s Petrem Čechem, ale i ostatními brankáři, s nimiž se potkávám v reprezentaci, mám dobré vztahy. Všichni Petra respektujeme.

Loni v létě byl na spadnutí váš přestup do Štrasburku, ale nakonec nevyšel a vy jste si pak vybojoval místo jedničky ve Spartě. Chystáte změnu dresu letos?

Nechystám, alespoň o ničem nevím. Ve Spartě mám smlouvu ještě tři roky a chci si tu udržet pozici jedničky a zachytat si v Lize mistrů. Samozřejmě bych rád vydržel i v reprezentaci, protože mne láká mistrovství Evropy, kam tohle výborné mužstvo určitě postoupí.

Reklama

Související témata: