Hlavní obsah

Fischerův kolaps zaskočil i šéfy reprezentace

Přímo v dějišti sledovali šokující ukončení pondělního zápasu mezi Detroitem a Nashvillem generální manažer české reprezentace Zbyněk Kusý s koučem Aloisem Hadamczikem. Třetí duel, který na své inspekční cestě před olympijskými hrami v Turíně měli zhlédnout, jim připravil několik desítek minut strachu, když v průběhu první třetiny zkolaboval na střídačce český obránce Jiří Fischer.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér reprezentace Alois Hadamczik sledoval zápas v Detroitu na vlastní oči.

Článek

"Dohodli jsme se s trenérem Hadamczikem, že to nebudeme moc komentovat. Hlavní totiž je, že je Jirka v pořádku," řekl Kusý v telefonickém rozhovoru ČTK z letiště v Montrealu, kam se v rámci nabitého programu s Hadamczikem přesunuli. "Něco podobného jsem za dobu, co se u profesionálního sportu pohybuji, nezažil. Těch asi patnáct minut, během nichž Jirku resuscitovali, se nedá popsat. Byla to zvláštní, hrozná situace," uvedl.

Za nejdůležitější v tuto chvíli považují stavitelé národního týmu fakt, že letošní mistr světa událost přežil. "Když Jirku ukázali na obrazovce, tak jsme se hrozně báli. Potom nás pustili dolů a zjišťovali jsme všechno od českých hráčů. Ptali jsme se Roberta Langa a naštěstí jsme se pak dozvěděli, že je v pořádku," navázal Kusý.

Návštěvu nemocnice nemohli stihnout

Česká delegace má v zámoří nahuštěný program a během šestnácti dnů má v plánu shlédnout čtrnáct zápasů. Proto ani nemohli Kusý s Hadamczikem navštívit Fischera v nemocnici, kam se vydali jeho spoluhráči i zástupci klubu. "Nechali jsme Jirkovi vzkaz na telefonu," dodal Kusý.

S Fischerem tak z očí do očí během svého krátkého pobytu v Detroitu nemluvili. "Před zápasem jsme se spolu nebavili. Ctíme zásady NHL a s hráči před utkáním nemluvíme," uvedl Kusý. I přes skleslou atmosféru stihl dát detroitskému Robertu Langovi a nashvillským Tomáši Vokounovi, Marku Židlickému a Martinu Eratovi k podpisu olympijskou smlouvu a kouč Hadamczik s hráči promluvil.

Hemský měl kliku

Kusý s Hadamczikem viděli už v předešlém utkání Edmontonu s Chicagem nepříjemný okamžik, který však nebyl tak závažného rázu a dopadl dobře. Bek Blackhawks totiž faulem trefil koleno edmontonské opory Aleše Hemského. "Byl to nebezpečný zákrok a Aleš měl kliku, že z toho vyvázl v pořádku," komentoval to Kusý. "V NHL se ale takové fauly trestají přímo a rozhodčí navíc na mikrofon řekne, za co byl hráč vyloučen a na kostce pak faul pustí," řekl Kusý.

Společně s trenérem doufají, že zbývajících jedenáct zápasů na hektické cestě jim už nepřinese žádnou nepříjemnou a budou se moct soustředit na sestavování týmu pro olympiádu. "Cestování je opravdu náročně. Spíme tak tři až čtyři hodiny. Po zápase se na hotel dostaneme o půlnoci nebo spíše až v jednu. V pět ráno musíme být na letišti, protože kvůli bezpečnostním opatřením tam je potřeba být tři hodiny před odletem. Na místě jsme vždy několik hodin před zápasem. Po něm máme jen krátkou schůzku s hráči," popsal Kusý náročný denní režim.

Reklama