Hlavní obsah

Jágr na vrcholné akci příštího roku? Češi budou bez něj, píšou v zámoří

Praha

Obnovený Světový pohár v hokeji, na kterém budou startovat ti nejlepší hráči světa, sice vypukne až za rok, oficiální server zámořské soutěže nhl.com už ale nyní přišel s predikcí, jak by mohlo složení jednotlivých mužstev vypadat. Vždyť turnaj konaný v Air Canada Centre v Torontu bude nejsledovanější hokejovou akcí roku 2016 a za Atlantikem jí žijí už nyní po zveřejněném rozlosování. Jaký výběr tedy podle zámořských analytiků ukáže česká reprezentace?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Jágr si podle zámořských expertů na Světovém poháru v příštím roce nezahraje.

Článek

Pochopitelně, že v něm nebudou chybět esa jako Jakub Voráček, Jiří Hudler, Tomáš Plekanec, David Krejčí nebo Ondřej Palát. Největším otazníkem ale pro americké žurnalisty zůstává osoba Jaromíra Jágra.

Kladenskému odchovanci bude v únoru už čtyřiačtyřicet, navíc mu po nadcházejícím ročníku končí v NHL smlouva s Floridou, a tak není žádná jistota, že příští září bude mít v NHL podepsaný nový kontrakt. Česká legenda navíc po skončení domácího mistrovství světa oznámila (již poněkolikáté), že národní dres již v budoucnu neoblékne.

Jenže Světový pohár by byl pro Jágra velkým lákadlem. A kdyby měl za rok podepsaný nový kontrakt v NHL, o měření sil s nejlepšími na mezinárodní úrovni by jen stěží neměl zájem. „Na letošním světovém šampionátu byl zvolen nejužitečnějším hráčem turnaje, když posbíral deset bodů v devíti zápasech. I přesto je kvůli jeho ohlášeném konci v reprezentaci pravděpodobnější, že na Světovém poháru startovat nebude a Češi budou muset nastartovat novou éru, postJágrovskou," píše nhl.com.

Němec se Sobotkou jedinými hráči z Evropy

Ve třiadvacetičlenném odhadovaném výběru se nachází drtivá většina hráčů působících v NHL, což není až zas takové překvapení, když zámořští novináři vždy upřednostňují hokejisty působící v jejich nejlepší soutěži. Z Evropy by se podle nich na Světový pohár dostali jen obránce Čerepovce Ondřej Němec a útočník Omsku Vladimír Sobotka.

Světový pohár odstartuje 17. září 2016 a osm týmů bude rozděleno do dvou čtyřčlenných skupin. Češi se utkají s Kanadou, Spojenými státy americkými a výběrem Evropy. Dva nejlepší týmy z obou skupin postoupí do semifinále.

Trenéři národních týmů musejí konečnou třiadvacetičlennou nominaci (se třemi brankáři) nahlásit do 1. června, už první březnový den je třeba zveřejnit závazný seznam šestnácti jmen, se dvěma gólmany.

Jak bude vypadat sestava Česka na SP podle nhl.com:
Brankáři:
Petr Mrázek (Detroit/NHL)
Michal Neuvirth (Philadelphia/NHL)
Ondřej Pavelec (Winnipeg/NHL)
Obránci:
Radko Gudas (Philadelphia/NHL)
Zbyněk Michálek (Arizona/NHL)
Jakub Nakládal (Calgary/NHL)
Ondřej Němec (Čerepovec/KHL)
Roman Polák (Toronto/NHL)
Andrej Šustr (Tampa Bay/NHL)
Marek Židlický (bez angažmá)
Útočníci:
Martin Hanzal (Arizona/NHL)
Jiří Hudler (Calgary/NHL)
David Krejčí (Boston/NHL)
Tomáš Plekanec (Montreal/NHL)
Pavel Zacha (New Jersey/NHL)
Tomáš Hertl (San Jose/NHL)
Ondřej Palát (Tampa Bay/NHL)
Vladimír Sobotka (Omsk/KHL)
Michael Frolík (Calgary/NHL)
Dmitrij Jaškin (St. Louis/NHL)
David Pastrňák (Boston/NHL)
Jakub Voráček (Philadelphia/NHL)
Radim Vrbata (Vancouver/NHL)

Reklama

Související témata: