Hlavní obsah

Přípravu na Světový pohár začnou Češi v Praze! A dorazí hvězdní Malkin s Ovečkinem

Praha
Aktualizováno

Hokejoví fanoušci, máte se na co těšit! Česká hokejová reprezentace totiž na začátku příští sezóny odehraje v domácím prostředí jeden přípravný duel na Světový pohár, jehož se v Torontu zúčastní ti nejlepší hráči světa. A soupeřem jí bude 10. září pořádné silný protivník! Do pražské O2 areny totiž přijedou Rusové s hvězdami Alexandrem Ovečkinem či Jevgenijem Malkinem, kteří tu v květnu pomohli sborné k titulu vicemistrů světa!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka (zleva), Ondřej Pavelec a Jakub Voráček oslavují vítězství ve čtvrtfinále domácího MS nad Finy - ilustrační foto.

Článek

Organizátoři Světového poháru si po schůzce se zástupci zúčastněných týmů, která se odehrála minulý týden v Torontu, přáli nezveřejňovat program přípravných duelů před turnajem, s tím, že tak učiní až pořádající NHL a hráčská asociace NHLPA. Což Češi ctili, ve středu sice potvrdili jeden přípravný zápas v domácím prostředí, jméno soupeře ale prozradit nechtěli.

Prostřednictvím agentury TASS to ale za ně učinil Vladislav Traťjak, šéf ruského hokejové svazu, když uvedl, že sborná se 10. září představí v Praze... Češi pak před Světovým pohárem, který je nástupcem toho Kanadského konaného naposledy v roce 2004, odehrají ještě jeden venkovní duel a přípravu pak zakončí generálkou v zámoří. Jména protivníků budou zveřejněna později.

„Světový pohár bude unikátní v tom, že to bude soutěž nejlepších s nejlepšími. Na mistrovství světa bohužel nejlepší hokejisté často startovat nemohou, na olympijských hrách se představí jen některé reprezentace a řada vynikajících hráčů nemá šanci tam hrát. Tady bude šest zemí a dva výběry. Je to experiment, ale lze očekávat, že to bude super turnaj," řekl ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban.

Ten se minulý týden v Torontu zúčastnil jednání zástupců osmičky týmů, po kterém byl zveřejněn program turnaje. Na Čechy čeká v základní skupině, z níž do semifinále postoupí dva nejlepší, Kanada, Spojené státy americké a výběr Evropy. Druhou skupinu tvoří Rusko, Finsko, Švédsko a výběr zámořských hráčů do 23 let.

Cestou dresu s designem státní vlajky už nepůjdou

Na úvodní seznamovací schůzce se v hrubých obrysech řešila i podoba dresů jednotlivých týmů na Světovém poháru. Na starost je bude firma Adidas, která v úterý oficiálně oznámila, že právě ona bude od sezóny 2017/18 sedm let vyrábět dresy pro týmy NHL.

„Bavili jsme se o tom, jak by například měla vypadat barevná kombinace. Poukázali jsme třeba na to, aby v naší kombinaci nebylo moc modré, kterou používá nyní spíše Slovensko. U nás převládá červená," uvedl Urban. Mohli by Češi teoreticky nastupovat v dresech s designem státní vlajky, jak tomu bylo loni na olympijských hrách v Soči? „U médií i fanoušků byl hodně oblíbený, ale pro hráče na ledě byl matoucí, takže s ním moc nechtěli hrát. I proto jsme se dohodli, že oni touto cestou nepůjdou," doplnil Urban o designu dresu, který připravovala společnost Nike.

Trenéři národních týmů musejí konečnou třiadvacetičlennou nominaci pro Světový pohár (se třemi brankáři) nahlásit do 1. června, už první březnový den je třeba zveřejnit závazný seznam šestnácti jmen, se dvěma gólmany.

Reklama

Související témata: