Hlavní obsah

Kubina může na olympiádu, pokuta mu byla snížena

Tomáš FlieglSport.cz

Hokejový obránce Pavel Kubina může jet na olympijské hry v Turíně, pokud bude nominován. ČSLH zrušil podmíněný zákaz startu, který obránci Tampy Bay hrozil při nezaplacení pokuty za poškození dobrého jména extraligy. Toho se Kubina dopustil nařknutím rozhodčího Petra Boliny z korupce po prohraném semifinále loňského play-off se Zlínem. Kubina zažádal svaz o snížení částky, čemuž výkonný výbor svazu vyhověl, obránce tak musí zaplatit jen 100 tisíc korun. Uvedl to na úterní tiskové konferenci generální manažer reprezentace Zbyněk Kusý.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pavel Kubina během tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Kusý společně s trenérem Hadamczikem během inspekční cesty v zámoří s Pavlem Kubinou jednali a dospěli ke kompromisnímu závěru. Hokejista zažádal o snížení částky, čemuž výkonný výbor vyhověl a stanovil novou výši pokuty na 100 000 korun. "Pavel je s celou věcí seznámený a je ochotný vše uhradit okamžitě," uvedl Kusý.

"Kromě trenéra Hadamczika byl informován i generální sekretář svazu Urban, předseda pan Kulhánek a také předseda APK Koželuh. Těm jsem volal ještě ze Států, aby byli informovaní," vysvětlil manažer Pardubic.

Chyběl by Pavel Kubina v olympijské nominaci české reprezentace?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

"S Pavlem Kubinou jsme se dohodli na společném prohlášení, které má čtyři body:

1. Pavel Kubina si je vědom situace, která nastala po jeho výroku do médií. Požádal výkonný výbor svazu o zmírnění svého trestu.

2. Požádal jsem pana předsedu Kulhánka, aby na nejbližším výkonném výboru byla stanovena skupina tří lidí, která situaci přešetří. Bylo rozhodnuto o snížení částky. Pavel trest přijmul. Je-li ale možnost penalizovat hráče, stejně by se měl chovat i rozhodčí. Kubina má dva svědky, kteří mohou dosvědčit nekorektní postup i na druhé straně. Pan rozhodčí Bolina řekl věci, které rozhodčí hráčům nesmí říct. Na ty pak Pavel Kubina reagoval.

3. V případě, že výkonný výbor trest sníží, tak částku Pavel věnuje na konto nadace Ivana Hlinky.

4. Kubina podepsal olympijskou smlouvu a bude-li nominován, pojede na olympiádu. Tedy v případě, že Kubina uhradí částku, kterou mu výkonný výbor stanovil."

Kubinův postoj byl konstruktivní

Snížení se netýká patnáctizápasového trestu, který byl Kubinovi zároveň s finančním postihem udělen. "Zápasového trestu se snížení netýká. Pavlův přístup byl konstruktivní. Ví, že nejednal správně," uvedl Kusý.

Generální manažer národního celku zároveň poprosil novináře, aby situaci kolem kauzy Kubina vs. Bolina považovali za vyřešenou. "Tím je celá událost vyřízená, rádi bychom věc považovali za uzavřenou. Svědčí o tom i fakt, že Pavel podepsal olympijskou reprezentační smlouvu."

Spokojený byl pochopitelně i trenér reprezentace Alois Hadamczik, který tak ve svých olympijských plánech může počítat s jedním z nejlepších českých obránců. "Byl jsem optimistou už na začátku, takže se k tomu ani nemusím vyjadřovat," řekl Hadamczik.

Reklama