Hlavní obsah

Vůjtek hvězdu Sparty vzít nemůže. A upřímně, vůbec mě to nemrzí, říká kouč reprezentace

Praha

Pětice debutantů, ostřílený matadoři jako Vladimír Sobotka nebo bratři Kovářové, ale i hráči, kteří už se v národním týmu dlouhou dobu neobjevili. Vladimír Vůjtek, nástupce Vladimíra Růžičky na postu trenéra české hokejové reprezentace, poskládal pro turnaj Karjala, první podnik nové sezóny, zajímavý výběr. „S asistenty Jandačem, Kalousem a Špačkem jsme se na všech hráčích víceméně shodli,“ prohlásil osmašedesátiletý kouč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový trenér české hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek udílí svým svěřencům pokyny na kempu v Jihlavě

Článek

Skutečně šlo o bezproblémový výběr?

Čtyři trenéři se samozřejmě nikdy neshodnou na všech sedmadvaceti jménech. Pochopitelně, že jsme někdy měli rozpor, ale celková shoda panovala v 95 procentech. Ve zbylých pěti procentech případů jsme zvážili všechna pro a proti, hodnotili jsme body hráčů i jejich prospěšnost pro mužstvo. Vyřešili jsme to velice rychle.

Byl jedním z hráčů spadajících do oněch pěti procent Roman Červenka, kterého jste nakonec nepovolal?

Abych pravdu řekl, tak nebyl. Roman začal sezónu pozdě, všichni ho známe a chceme mu dát čas. Když bude ve formě, samozřejmě ho pozveme na další turnaje. To je i případ Michala Vondrky, Ondřeje Němce nebo Jirky Novotného, který měl dva otřesy mozku a do hry se vrátil až v posledních dnech.

Do nominace jste tedy zařadil všechny hráče, které jste chtěl?

Až na gólmana Francouze, který je dlouhodobě zraněný, je to podle mých představ. Ale v Rusku máme pět kvalitních gólmanů, takže v tom nevidím problém. Ještě mě mrzí zranění jednoho mladého hráče, jinak bych ho vzal taky.

Můžete prozradit, o koho se jedná?

Nechci to říkat. Ten kluk by si pak myslel, že je reprezentant, jenže on jím ještě není...

Ve vašem výběru figuruje pět nováčků - brankář Furch, obránci Jeřábek, Šimek, Milan Doudera a útočník Dominik Kubalík. Který z nich vás zaujal nejvíce?

Kubalík z Plzně. Je to dvacetiletý kluk, který se prosazuje v extralize, aktuálně má třináct kanadských bodů. Viděl jsem ho asi čtyřikrát a každý zápas hrál velice dobře.

Právě Kubalík je jedním ze čtyř hráčů, kteří na konci července absolvovali letní kemp v Jihlavě a nyní je berete na Karjalu. Těmi dalšími jsou Šimek, Doudera a Jeřábek. Byly pro vás jejich výkony v extralize příjemným překvapením?

Jsou perspektivou pro český hokej. Sledujeme je a nejde jen o tyhle čtyři kluky. Jsou tam další, kteří jsou na hraně, a možná pojedou na další turnaj do Ruska. Ale mládí není samo o sobě záruka úspěchu. Mladý tým není to pravé. Turnaje Euro Hockey Tour mají svou úroveň a musí se na ně postavit kvalitní mužstvo.

Po sedmi letech se do reprezentace vrací obránce Kundrátek, o rok méně v národním týmu absentoval Rostislav Olesz. Co říkáte na jeho výkony ve Vítkovicích?

Do extraligy se vrátil loni po dlouhých zdravotních problémech a od Vánoc začal hrát velmi dobře. Letošní sezónu rozjel skvěle, dal devět gólů a Vítkovice táhne. Do národního mužstva rozhodně patří.

Po delší pauze hlásí návrat i útočník Marek Kvapil, jenž v minulosti odmítl reprezentovat pod koučem Hadamczikem...

Kvapil hraje v Záhřebu velmi dobře, po Janu Kovářovi je letos naším nejproduktivnějším hráčem v KHL. Opravdu se mi jeho výkony moc líbí, tak jsem se ho rozhodl vzít.

Kvůli Lize mistrů, která se hraje těsné před a po turnaji Karjala, berete hned pět pětek. Už máte představu, jak hráče vytížíte?

Liga mistrů se z našich týmů týká Liberce a Sparty, ze kterých jsme vzali pět hráčů. Tahle pětice nebude na úvodním úterním tréninku, protože v té době budou hrát zápasy. Večer po jejich skončení se k nám ale připojí. A platí, že o víkendu všichni odehrají jen jeden ze dvou zápasů. Nemůžeme hráče vytěžovat takovým stylem, abychom je zatavili na další měsíc. Ve Spartě mám kolegu Jandače a takhle jsme se domluvili, se zástupci Liberce jsem o tom ještě nemluvil.

Nemáte obavy, že se vám pozvaní hráči začnou omlouvat v takovém rozsahu, jako jste to zažíval poslední čtyři roky na střídačce slovenského nároďáku?

Třeba to přijde až teď po zveřejnění jmen, ale nepředpokládám to. V Česku si kluci vždycky vážili možnosti reprezentovat. Co vím z minulosti, tak čeští hráči se nijak zvlášť neomlouvali, vždycky rádi přijeli reprezentovat.

Nemrzí vás, že nemůžete povolat Martina Réwaye? Hvězdný útočník Sparty, který vede kanadské bodování extraligy, se sice narodil v Praze, ale reprezentuje Slovensko...

(usměje se) Chcete to upřímně? Vůbec mě to nemrzí. (Vůjtek naráží na Réwayovy výstřelky mimo ledovou plochu. Sám má s nimi zkušenosti, například letos v dubnu dorazil Réway na sraz slovenského národního týmu před MS se zpožděním, aniž by se Vůjtkovi předem omluvil - pozn. red.).

Reklama