Hlavní obsah

Šimek se nechtěl mačkat, prý mám malé auto. Birner líčí noční přesun z Liberce za národním týmem

Örnsköldsvik

Připojil se k národnímu týmu doslova pár hodin před odletem do Švédska, kde pro české mužstvo turnaj Karjala ve čtvrtek večer začne. V době srazu ale Michal Birner musel ještě plnit klubové povinnosti na libereckém ledě v Lize mistrů. „Zápas s Davosem byl fičák, docela náročných 60 minut hokejového boje,“ říká reprezentační útočník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Michal Birner zažil náročný přesun z Ligy mistrů do reprezentace.

Článek

Jak moc sil vám osmifinálové utkání Ligy mistrů vzalo?

Davos hrál specifický hokej, hodně útočný. První třetinu jsme si zvykali na jejich styl, bohužel nám ale odskočili ve skóre. Ligu mistrů bereme hodně vážně a do poslední minuty jsme se snažili s výsledkem něco udělat, dohrávali jsme to na deset lidí. Možná tohle znát nějak bude, ale je to hokej, únavu musíte rozjezdit.

Jak jste pak zvládli s dalšími dvěma spoluhráči z klubu noční připojení k reprezentaci?

Po zápase v Liberci jsme se zabalili, sedli s Michalem Řepíkem do mého auta a jeli do Prahy. Stejně tam bydlím, jel bych stejnou cestu, jen jsem nešel spát domů, ale do Vysočan na hotel za mužstvem. Kolem půlnoci jsme tam byli. Radimu Šimkovi, třetímu povolanému hráči z Liberce, jsme nabízeli, že ho svezeme, ale odmítl, že radši pojede svým vozem. Nechtěl se mačkat, že prý mám malé auto (úsměv).

Už se těšíte na akci pod novým trenérem Vůjtkem?

Je to kouč s velkým jménem, má za sebou hodně úspěchů a jsem hodně zvědavý, jaké to pod ním bude. Doufám, že uděláme na Karjale slušný výsledek, i když Švédsko, Finsko i Rusko postavily hodně silné výběry. Čeká nás opravdu náročný test.

Kouč vás s Michalem Řepíkem nechá pohromadě s tím, že mu vaše liberecká souhra dává dostatečné záruky. Půjde přenést do reprezentace?

S Michalem hrajeme spolu už nějakou dobu, nastupovali jsme takhle vedle sebe i ve Lvu. Víme o sobě, hrajeme jednoduchý hokej. I na Karjale by nám to snad mohlo fungovat.

Teď máte ale nesmírně náročný hokejový program. Když se sečte extraliga, Liga mistrů a reprezentace, tak musíte zvládnout šest těžkých zápasů za dvanáct dnů. Co to s vámi dělá?

Je to jako v play off, kde se obvykle hraje obden nebo dva zápasy za sebou. Sezóna je naštěstí ve fázi, kdy únava není tak výrazná, nějak to zvládneme. Ani se v neděli reprezentací nevracíme do Prahy, v neděli odlétáme z Helsinek rovnou do Curychu, kde na nás bude čekat auto a to nás odveze do Davosu za klukama, takže toho cestování bude docela dost.

Je důležitá v těchto dnech pečlivá regenerace?

I když máte málo času, musíte pracovat i mimo led. Dát si posilovnu, protáhnout se, zacvičit, abyste sílu neztratili. Ale ve světě je tenhle režim úplně normální, na jednu stranu je lepší, když jdou utkání rychle po sobě. Mně osobně to vyhovuje víc. Nevypadnete ze zápasového tempa, nad ničím nepřemýšlíte a hrajete jenom hokej. Až po úterním zápase v Davosu bude důležité si pořádně odpočinout, vrátit se nachystaní na domácí ligovou soutěž.

Jaké to před odvetou vidíte s libereckou šancí na postup?

Povezeme si tam manko, ale prohrávat o dva góly v hokeji není zase nic tak hrozného. Věříme si, máme dostatečně silný tým na to ještě zvrátit souboj na naši stranu a postoupit.

Reklama

Související témata: