Hlavní obsah

Kovář se bránil, jenže nesmysl mu do hlavy stejně vlezl. A skolil Rusy

Helsinky

Po propadáku se Švédy předvedla česká hokejová reprezentace ve zbylých dvou utkáních turnaje Karjala naprosto odlišné výkony a na závěr úvodního podniku Euro Hockey Tour se pod novým koučem Vůjtkem dočkala i premiérové výhry. Rusy v neděli porazil český nároďák 4:3 po samostatných nájezdech, když ten rozhodující proměnil ve třetí sérii Jan Kovář.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Čeští hokejisté Jakub Jeřábek (5) a Milan Doudera se radují z gólu proti Rusku.

Článek

Útočník Magnitogorsku před svým pokusem přesně věděl, do čeho se hlavně nechce pouštět. Jenže pak si před gólmanem Sorokinem přesto navedl puk na kličku do forhendu... „Od začátku jsem si říkal, že přesně tohle nechci udělat. Párkrát už jsem to takhle provedl a gól z toho nedal. A když ho nedáte, vypadá to ještě docela blbě a jako odfláknutý nájezd," říkal Kovář po utkání v Helsinkách českým novinářům.

„Jenže pak jsem vyjel, trošku se mi zasekl puk a nejednou mi do hlavy vlezl tenhle nesmysl. Naštěstí se gólman roztáhl, bylo tam hodně místa a puk mu prošel mezi nohama," oddechl si Kovář, který proti Rusům připravil i premiérový gól pro obránce Milana Douderu v jeho šestém zápase za národní tým.

„Kovy mě tak krásně našel. Věděl jsem, že jenom nesmím trefit brankáře, protože nahoře v brance je dost místa. Povedlo se mi to," popisoval třinecký obránce svůj gól na 2:2, po kterém si na památku schoval puk. Doudera si pochvaloval, jak se svými spoluhráči dokázali držet s našlapaným kádrem sborné krok.

Doudera: Mistry v oboru jsme přehrávali

„Je vidět, že Rusové jsou to mistři ve svém oboru. Jsou silovější, ale že bychom za nimi zaostávali, to se říct nedá. Naopak si myslím, že jsme je přehrávali. Výkony jsme se na turnaji pořád zlepšovali, už s Finy jsme hráli dobře, jenže nám body utekly. Jsme strašně rádi, že jsme potvrdili, že tento tým je dobrý," těšilo Douderu, jehož výkony na Karjale ocenil i Vůjtek.

Osmašedesátiletého stratéga podle jeho slov svým agresivním pojetím hry hodně překvapil. „Snažím se v nároďáku hrát jednoduše, do těla, prostě na sto procent. Jestli jsem se panu Vůjtkovi líbil, tak jsem jedině rád. Dveře do nároďáku jsou pořád otevřené, ale konkurence je obrovská. Vždyť je spousta hráčů, kteří se na Karjalu nedostali. Na další akci se dostanou jen hráči s top formou," ví Doudera.

Z výkonů proti Finům a Rusům se dá odrazit

Český tým i přes výhru nad Rusy končí na Karjale se ziskem dvou bodů poslední. „Ale z výkonů z posledních dvou zápasů se můžeme odrazit do dalšího turnaje. Hra si začala postupem času sedat a jsem jenom rád, že jsme turnaj zakončili vítězstvím a budeme z něj mít pozitivnější dojem," uvedl Kovář a prozradil, co Vůjtek a jeho asistenti po hráčích zejména vyžadovali.

„Chtějí po nás, abychom byli hodně aktivní, aby nám při napadání pomáhali i beci. Hráli jsme pohromadě a tímhle způsobem můžeme dostat pod tlak i tak dobré týmy jako Rusy nebo Finy. Musí si to ještě sednout, vždyť jsme takhle hráli poprvé. Jeden druhému si musíme víc důvěřovat, ale každým zápasem jsme se zvedali a spolupráce byla lepší a lepší," uzavřel Kovář.

Reklama