Hlavní obsah

Na olympiádu může podle kouče jet i Rachůnek

MOSKVA

Z reprezentačního výběru, který startoval na hokejovém turnaji Rosno v Moskvě, připadají v úvahu pro olympijské hry podle kouče Aloise Hadamczika jen dva hráči. Kapitán týmu Jan Hlaváč ale mezi nimi není; trenéra zajímají především obránci Jan Hejda s Karlem Rachůnkem.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

"Věděli jsme dopředu, že na olympiádu můžou z tohoto týmu jet jen Hejda a Rachůnek. A o tom budeme přemýšlet," řekl v neděli Hadamczik novinářům. Podle něj se může stát, že na hry vezme jen jednoho z této dvojice, nebo dokonce nikoho. Jasno bude ve středu, kdy chce kouč oznámit seznam jmen na tiskové konferenci.

Rachůnek se do seznamu adeptů dostal na poslední chvíli. Nejproduktivnější bek ruské ligy není sice defenzivním typem zadáka, kterého kouč hledá, ale dost na sobě v tomto směru pracuje. Na turnaji se držel blíž vlastní brance a dopředu vyjížděl jeho parťák z obrany Miroslav Blaťák. "Bylo to lepší," řekl Hadamczik a poplácal Rachůnka po ramenou, než se s obráncem rozloučil před jeho cestou do Jaroslavle.

Gól scházel

Útočníci mu příliš radosti neudělali. "Jednou jsme prohráli v normální hrací době, jednou v prodloužení, jednou na penalty. Ten gól nám scházel," posteskl si Hadamczik.

To, že hře dopředu scházel říz, podle kouče způsobil také nahuštěný program extraligy. "Když se podívám na podmínky všech ostatních týmů, které končí ligu v pátek, pak mají hráči dva dny na regeneraci a začíná jim příprava, je to o něčem jiném," řekl.

Kompletní kolo extraligy se ještě hrálo v neděli, v pondělí dohrávala zápas Slavia s Českými Budějovicemi. Oba týmy dodaly reprezentaci dohromady pět hráčů. "Musíme udělat analýzu a požádáme APK o zvážení termínového kalendáře," prohlásil Hadamczik.

Podle něj byl patrný rozdíl mezi svěžím a unaveným týmem. "S Finskem jsme sehráli parádní první utkání v Budějovicích, pak v Praze, i když už ne s takovou jiskrou. Po dni volna další výborné utkání se Švédskem, kde jsme měli 52 střel na branku. Dnes nám scházel krok k důrazu, a to může být dáno i termínovým kalendářem," přemítal kouč. Přístup a nasazení hráčů si nicméně pochvaloval.

Ligová špička chyběla

Nelíbilo se mu také to, že nemůže využít ligovou špičku. Kvůli omezení stanovenému ligou smí hráč jen na dva ze čtyř turnajů EHT. "Manažeři klubů to tak chtějí. I takovýto turnaj je ale sledovaný, proto by tam měli hrát nejlepší hráči z republiky," uvedl.

Neúspěchy národního týmu, který je po třech dílech EHT poslední, kouče před vrcholem sezony v Turíně neznervózňují. "Tihle hráči tam nepojedou, bude to úplně něco jiného," řekl Hadamczik.

Reklama