Hlavní obsah

Hadamczik oznámí třiadvacet jmen pro Turín

PRAHA

Ve čtvrtek hodinu před polednem skončí několikatýdenní spekulace na téma, kteří čeští hokejisté budou reprezentovat na olympijských hrách v Turíně. Kouč Alois Hadamczik musí nejpozději 22. prosince nahlásit jména 23 hráčů, které si pro únorový vrchol sezony vybral.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

A na rozdíl od dřívějších informací už nebude mít šanci složení týmu měnit; to smí udělat pouze v případě zranění či z jiného vážného důvodu. Mezinárodní hokejová federace se totiž podle nových zpráv rozhodla zrušit plánovaný termín 15. ledna, do kterého bylo možné udělat pět změn v nominaci bez udání důvodu.

Ani pozměněná pravidla by však Hadamczikovi neměla situaci moc zkomplikovat. Trenér už několikrát prohlásil, že má o složení mužstva prakticky jasno a zvažuje pouze několik postů - dva obránce a dva útočníky. "O ostatních jménech máme jasno," řekl Hadamczik.

Kostra týmu bude z Vídně

Nástupce Vladimíra Růžičky ve funkci reprezentačního kouče bude spoléhat na hráče, kteří na letošním mistrovství světa ve Vídni vybojovali zlaté medaile. O nominaci Jaromíra Jágra, Martina Ručinského, Martina Straky, Tomáše Kaberleho či Tomáše Vokouna se nepochybuje. V týmu nebude chybět ani obránce Pavel Kubina, jemuž hrozil kvůli sporu s Asociací profesionálních klubů ledního hokeje zákaz reprezentovat.

Oproti vídeňské sestavě by se v nominaci měli objevit brankář Dominik Hašek, který loňskou sezónu vynechal a momentálně září v Ottawě, na jaře zraněný útočník Milan Hejduk a Robert Lang, který stejně jako Hašek při roční výluce NHL odpočíval. Chybět naopak bude útočník Josef Vašíček, který se nedávno podrobil operaci kolena, a nepravděpodobné je i zařazení obránce Jiřího Fischera, jenž měl srdeční problémy a na hokej musí momentálně zapomenout.

Zdravotní potíže mají i další hráči, na Hadamczikovu volbu by to ale nemělo mít vliv. "Zranění k hokeji patří, to my nemůžeme nijak ovlivnit. Nic s tím nenaděláme, šanci dostanou další hráči, kteří budou zdraví," řekl Hadamczik poté, co definitivně přišel o útočníka Martina Havláta, který je po operaci ramene.

Horší je to s Romanem Hamrlíkem

Drobné problémy, které mají Radek Dvořák či Petr Čajánek, ho nechávají klidným. "Pro nás je důležité, aby byli v pořádku v únoru, kdy se olympiáda uskuteční," podotkl kouč. Horší je to například s bekem Romanem Hamrlíkem, jenž má potíže s kolenem a v následujících dvou týdnech nezačne ani trénovat.

Nejasná situace je hlavně kolem Patrika Eliáše, jenž letos ještě do hry nezasáhl a ani v prosinci se tak zřejmě nestane. Dvojnásobného vítěze Stanleyova poháru vyřadila dlouhodobě ze hry žloutenka. "Patrik je plný optimismu. Musíme ale počkat, až zasáhne do hry," řekl začátkem měsíce Hadamczik. Vzhledem k daným pravidlům se však nakonec bude muset rozhodnout bez toho, že by Eliáše viděl v akci.

Stejně jako v roce 2002 v Salt Lake City je jisté, že Česko budou zastupovat téměř výhradně hráči z NHL. Zatímco na minulé olympiádě startovali z Evropy pouze obránce Michal Sýkora a útočníci Pavel Patera a Petr Čajánek, nyní mají reálnou šanci jen brankářská trojka Milan Hnilička a obránci Jan Hejda a Karel Rachůnek. Před turnajem Rosno mluvil Hadamczik i o útočníkovi Janu Hlaváčovi, po skončení třetího dílu Euro Hockey Tour už ale jeho jméno nevyslovil.

Reklama

Související témata: