Hlavní obsah

Hadamczik: Nominace je nejtěžší úděl trenéra

PRAHA

Už je jasno. Složení české hokejové reprezentace pro olympijské hry v Turíně příští rok oznámil trenér Alois Hadamczik na čtvrteční tiskové konferenci v Praze. Příliš překvapení nepřinesla, většina jmen byla očekávaná. Přesto byl výběr složitý, jak Hadamczik přiznal v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik.

Článek

Co pro vás bylo nejtěžší při výběru olympijského mužstva?

Nominace se tvořila delší dobu, rozhodně si za ní ale stojím. Snažili jsme se sestavit tým tak, aby měl svou vnitřní strukturu. Většinu jsem volil s jistotou, protože opakovaně potvrzují vysokou výkonnost, ale tak u tří až pěti jmen jsem dlouho váhal. Přesvědčil jsem se, že právě ta nominace je nejtěžším údělem trenéra. V posledních dnech byl můj spánek plachý, složitě jsem zvažoval různá pro a proti. Bral jsem do úvahy nejen hokejové věci, ale i lidskou stránku, jak kdo dokáže zapadnout do kolektivu.

Prozradíte, o koho šlo?

Uvedu jen jeden příklad, jak jsem uvažoval. Mnozí se budou divit, proč chybí Kotalík, který v NHL dává hodně gólů, jenže my potřebujeme do týmu poctivé pracanty. Hráče, kteří sice nejsou třeba tolik vidět, ale vykonají důležitou práci v oslabení, a proto třeba dostali přednost Erat a Bulis, kteří taky umí zahrát agresivně a obstát bruslařsky. Oběma dávám první velkou šanci, typologicky se nám do mužstva hodí, přinesou potřebnou dynamiku. Navíc mě zaujali při listopadové inspekční cestě do NHL.

Tehdy si řekl o nominaci i nejmladší hráč výběru, teprve dvacetiletý Olesz?

Dá se říci, že ano. Znám ho dost dobře ještě z Vítkovic a na Floridě teď jen potvrzuje, jak velkým talentem je. Vždyť tam hraje v prvním útoku, chodí na led při přesilovkách i oslabení a dokáže hrát patřičně drze. Sice nikdy nereprezentoval na velké akci, ale věřím, že to zvládne s velkým nasazením a bude platným hráčem. Navíc u něj nehrozí, že by se urazil, když nedostane tolik prostoru na ledě. Pro něj je už samotná nominace na olympiádu obrovskou ctí.

Jak moc vám komplikovaly situaci zdravotní problémy některých adeptů reprezentace?

Zranění a nemoci bohužel k hokeji patří. Dopředu jsme si řekli, že v Turíně chceme mít hráče, kteří budou stoprocentně zdraví, a tak jsme nechtěli riskovat se zařazením Hamrlíka či Eliáše, kteří začnou hrát až v lednu. Dobrou zprávou ze středečního večera nebyly ani obnovené zdravotní problémy Dvořáka.

V nominaci je hned šest hráčů z Rangers, přimlouval se za ně Jágr?

Nic takového, třeba Průcha si místo vydobyl překvapivě vynikající hrou a pro Malíka, o jehož nominaci jsem dlouze přemýšlel a dával ho na misku vah třeba se Šlégrem, nakonec rozhodlo, že je v NHL nejlepším českým hráčem v hodnocení plus minus bodů. Navíc před olympiádou nebude čas na žádné soustředění, takže je důležité, aby hráči přijeli v dobré pohodě a právě to klima z kabiny Rangers chceme přenést.

Už víte, kdo bude brankářskou jedničkou?

Turnaj nezačíná zítra, na takové věci je stále dost času. Nebudeme si zastírat, že Hnilička jede jako třetí gólman, a tak jde o volbu mezi Vokounem a Haškem. Oba jsou ve výborné formě a já doufám, že jim vydrží. Nechci, aby mezi nimi vzplála nějaká rivalita, i když chytat může jenom jeden. Definitivní rozhodnutí přijde až po příletu do Turína.

Reklama