Hlavní obsah

Hokejová dvacítka zahájí MS s Lotyšskem

KAMLOOPS (Kanada)

Česká hokejová dvacítka v pondělí v kanadském Kamloops vstoupí duelem proti Lotyšsku do mistrovství světa. S kapitánským céčkem povede tým kouče Radima Rulíka obránce Ladislav Šmíd, který se k výpravě připojil z farmy Anaheimu v Portlandu až na poslední chvíli na Štědrý den večer. Zápas začne v Kanadě v 19:00, tedy ve 4:00 SEČ.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Českou branku budou hájit sparťan Marek Schwarz (na snímku ještě v dresu Plzně) a Radek Fiala z Litvínova.

Článek

Poté, co v pátek opustili tým bek Michael Kolarz a útočník Radek Smoleňák, musel Rulík se svým asistentem udělat po Šmídově příjezdu poslední škrt v nominaci. Nepříjemnou zprávu se dozvěděl prostějovský obránce Jan Švrček. Na soupisku pro šampionát se nevešel ani třetí gólman Ondřej Pavelec, který však zůstane s týmem, aby byl v případě potíží jednoho z dvojice Marek Schwarz, Radek Fiala k dispozici.

U Šmída, který stejně jako Schwarz bude hrát na šampionátu dvacítek již potřetí, nebylo dlouho jasno. Generální manažer českého týmu Petr Míšek spolu s hráčovým agentem Richem Evansem však situaci vyřešili ke spokojenosti trenérů juniorské reprezentace i samotného Šmída.

"Každý den jsem volal asistentovi generálního manažera. David McNab nám vyšel vstříc. Domluvili jsme se, že Láďa sehraje za Portland poslední zápas 23. prosince a pak odletí na dvacítky. Máme radost, že to klaplo," řekl pro hokej.cz Míšek. Šmíd byl vybrán za kapitána týmu a jeho asistenty jsou Petr Pohl a Karel Hromas.

Se Šmídem je nyní v kádru sedm obhájců bronzových medailí z minulého mistrovství světa v Grand Forks. Nejmladším hráčem výběru je útočník Jiří Tlustý, který doplnil kádr v přípravě ještě ve Slaném až dodatečně kvůli nejistotě startu zraněného Michala Řepíka z týmu Vancouver Giants. Sedmnáctiletý Tlustý, již pravidelný člen sestavy extraligového Kladna, který si v kádru dvacítky nakonec místo vybojoval, je o měsíc mladší než jeho klubový spoluhráč Michael Frolík. Ten už hrál na MS i loni.

V Kamloops, kam se tým přestěhoval z přípravného kempu v Chilliwacku den před Štědrým dnem, čeká Rulíkův výběr na úvod nováček elitní skupiny z Lotyšska. "O soupeři víme, že v přípravě porazil Slováky, kteří končili utkání bez tří zraněných hráčů. Získali jsme i další informace," řekl pro hokej.cz Míšek.

Hala v Kamloops má kapacitu šest tisíc míst. "Prý je na většinu zápasů vyprodáno, ale uvidíme, jestli to bude platit i ve skutečnosti. Na podmínky si nemůžeme stěžovat, zázemí i hotel jsou na úrovni," uvedl Míšek. Výprava dostala od kanadské asociace už i část kompenzace za krádež v hotelu v Chilliwacku, kde přišli hráči i realizační tým v hotelu o všechny cennosti.

Konečná nominace:
Brankáři: Marek Schwarz (Sparta Praha), Radek Fiala (Litvínov); Ondřej Pavelec (Cape Breton/QMJHL).
Obránci: Roman Polák, Michal Gulaši (oba Vítkovice), Ondřej Šmach (Znojmo), Ladislav Šmíd (Portland/AHL), Jakub Kindl (Kitchener/OHL), Jaroslav Mrázek (Toronto/OHL), Tomáš Kudělka (Lethbridge/WHL),
Útočníci: Michael Frolík, Jiří Tlustý (oba Kladno), Jakub Šindel (Plzeň), Martin Hanzal (České Budějovice), Vladimír Sobotka (Slavia Praha), Tomáš Káňa (Vítkovice), Petr Kalus (Regina/WHL), Václav Meidl (Plymouth/OHL), Michal Birner (Saginaw/OHL), Karel Hromas (Everett/WHL), Petr Pohl (Acadie- Bathurst/QMJHL), Zdeněk Bahenský (Saskatoon/WHL), David Krejčí (Gatineau/QMJHL).

Reklama