Hlavní obsah

Konečná nominace na Světový pohár bude na začátku června

Praha

Do začátku března musí účastníci hokejového Světového poháru, který se koná od 17. září do 1. října v Torontu, oznámit základní šestnáctku nominovaných hráčů včetně dvou gólmanů. Konečný třiadvacetičlenný kádr musí zástupci národních týmů Česka, Kanady, USA, Ruska, Švédska, Finska i výběrů Severní Ameriky a Evropy nahlásit do začátku června.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Sobotka (zleva), Ondřej Pavelec a Jakub Voráček.

Článek

Pořadatelé turnaje ještě některé detaily dolaďují, ale důležité termíny včetně začátku tréninkových kempů a přípravných zápasů už jsou dané a vedení NHL a Hráčské asociace NHLPA je ve středu zveřejnilo. "První šestnáctka nominovaných má být zveřejněna 1. března, ale pravděpodobně se to bude posouvat na 2. března," řekl ČTK organizační manažer českého týmu pro Světový pohár Jan Černý.

"Konečný výběr dvaceti hráčů do pole a tří brankářů musí být stanoven do 1. června. Na soupisku pro zápas se může zapsat osmnáct hráčů a dva gólmani," doplnil Černý k pravidlům turnaje, na kterém se čeští hokejisté utkají v základní skupině s Kanadou, s týmem Evropy a se Spojenými státy americkými.

Před turnajem se Češi sejdou v neděli 4. září v Praze a absolvují lékařské prohlídky, o den později začnou kemp. V přípravě sehrají 8. září duel v Petrohradu s Ruskem, o dva dny později odvetu se sbornou doma v pražské O2 areně a 14. září je čeká ještě generálka v Pittsburghu proti týmu Severní Ameriky. "Tým do Severní Ameriky pocestuje 11. září a bude mít v Pittsburghu přípravný kemp," nastínil plány Černý.

Lener: Jsou hráči, kteří jsou v NHL a jsou jasní

Sledováním a výběrem nominace se budou zabývat členové současného realizačního týmu české reprezentace, přestože angažmá kouče Vladimíra Vůjtka staršího a jeho asistentů Josefa Jandače, Jiřího Kalouse a Jaroslava Špačka je zatím domluveno jen pro tuto sezónu.

"Realizační tým je ten, který má teď na starosti mužstvo pro mistrovství světa a bude vybírat i tým pro Světový pohár. Věřím, že celý bude pokračovat dál. Jiné řešení není a ani nechceme, aby bylo. To je běžná záležitost," uvedl generální manažer národního týmu a šéftrenér ČSLH Slavomír Lener.

"Jde teď o to, abychom si naplánovali cesty trenérů do zámoří. Jarda Špaček poletí v únoru, ještě se tam možná vydá Jirka Kalous. Ty záležitosti teď probíráme do detailu," doplnil Lener. Podle něj budou tvořit úvodní nominaci hlavní hvězdy českého hokeje. "Bude to na základě toho, jakou mají dneska hráči pozici ve světovém hokeji. Jsou hráči, kteří jsou v NHL a jsou jasní."

Důležité podle Lenera je, že konečná nominace má být zveřejněna až po skončení mistrovství světa v Rusku. "V červnu je prostor pro to, kdyby se někdo z té původní šestnáctky zranil, ho vyměnit a doplnit kádr. Je to i férové vzhledem k mistrovství světa, že bude i bojem o pozice na Světovém poháru. Věřím, že zájem bude maximální nejen z naší strany, ale i ostatních v týmu," dodal Lener.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články