Hlavní obsah

Hokejová reprezentace do 20 let porazila na MS Slovensko 5:3

KELOWNA

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let porazila ve svém třetím vystoupení na juniorském mistrovství světa v Kanadě Slovensko 5:3 a zajistila si postup do čtvrtfinále. Velkou zásluhu na výhře měl autor tří branek David Krejčí.

Článek

Posledními soupeři svěřenců Radima Rulíka a Jana Votruby v první fázi turnaje budou v noci na neděli středoevropského času dosud stoprocentně úspěšní hráči Ruska. Pokud Češi dokážou sbornou přehrát, mají naději na vítězství ve skupině B a přímý postup do semifinále.

Záleží však i na výsledu zápasu Švédska se Slovenskem. Pokud Švédové vyhrají, museli by čeští hokejisté porazit Rusy výrazně, protože sborné hraje do karet vysoká výhra nad Seveřany 5:1, zatímco český tým jim podlehl 2:3. Pokud by Rulíkův výběr s Ruskem prohrál a Slováci porazili Švédsko, měly by všechny tři celky čtyři body a rozhodovala by minitabulka vzájemných zápasů. V ní bude mít každopádně český tým lepší skóre než jeden z dvojice Švédsko, Slovensko.

Českému týmu se vydařil vstup do utkání se Slovenskem. Již po 26 sekundách překonal brankáře Valenta Krejčí a otevřel skóre. Z vedení se však obhájci bronzových medailí neradovali dlouho. Vzápětí byl vyloučen Kalus a Slováci jeho faul za deset vteřin potrestali. Gólmana Fialu, jenž dostal tentokrát přednost před Schwarzem, překonal donedávna zlínský útočník Zagrapan.

Nedisciplinovanost soupeře pomohla k brance

Po odehrání 89 sekund tak klíčový duel pro oba celky začal od nuly. Nedisciplinovanost soupeře pomohla k brance i českému týmu. Finský rozhodčí Ronn vyloučil Ščurka a Kudělka poslal opět do vedení Rulíkovo mužstvo. Když poté o 21 sekund později přidal svůj druhý gól Krejčí, přepustil Valent své místo náhradníkovi Kováčovi.

Ani on však nedokázal odolat pokusům střelecky disponovaného Krejčího. Když ve 31. minutě útočník kanadského celku Gatineau Olympiques zkompletoval hattrick, zdálo se, že tým v pohodě dokráčí k důležité výhře.

Stejně jako v předešlých zápasech ale měli Češi problém s častým vylučováním a Slováci toho využili. Fialu ve třetí třetině překonali Gráčik a Ščurko a duel notně zdramatizovali. Dvoubrankové vedení však již Češi uhájili.

Česká republika - Slovensko 5:3 (3:1, 1:0, 1:2)
Branky a nahrávky: 1. Krejčí (Hromas, Šmach), 11. Kudělka (Birner, Meidl), 11. Krejčí (Pohl, Hromas), 31. Krejčí (Šmach), 46. Pohl - 2. Zagrapan (Valábik, Petruška), 47. Gráčik (Mihálik), 57. Ščurko (Baček, Mihálik). Rozhodčí: Ronn (Fin.) - Dedioulia (Běl.), MacDonald (Kan.). Vyloučení: 9:5. Využití: 1:3.
Sestava ČR: Fiala - Šmach, Kindl, Mrázek, Šmíd, Kudělka, Polák - Pohl, Hromas, Krejčí - Hanzal, Sobotka, Káňa - Birner, Meidl, Kalus - Bahenský, Šindel, Frolík.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko