Hlavní obsah

Dvacítka nezvládla proti Rusku třetí třetinu

KELOWNA

Dvě třetiny hráli čeští hokejisté na juniorském mistrovství světa v Kelowně vyrovnanou partii s Ruskem, ale poté se favorizovaný soupeř prosadil a vyhrál jednoznačně 7:2. Sborná tak postoupila přímo do semifinále, svěřence trenérů Radima Rulíka a Jana Votruby čeká přesun do Vancouveru, kde se v noci na úterý ve čtvrtfinále utkají s dalším favoritem šampionátu, týmem USA.

Článek

"Za první dvě třetiny musíme tým pochválit. Hráli jsme takticky dobře, do obrany, ale bohužel jsme neproměnili naše šance. Oni naopak dali z jedné náhodný gól," řekl asistent trenér Jan Votruba spolupracovnici ČTK.

V posledním dějství sobotního zápasu se podle jeho slov projevila skutečnost, že zatímco Češi o čtyřiadvacet hodin dříve odehráli náročný duel se Slovenskem, Rusové odpočívali. "Navíc jsme ve třetí třetině dostali tři poměrně laciné góly. Pak jsme byli trochu efektivnější a dali dva góly. Kdyby se to stalo dříve, bylo to jiné," uvedl Votruba.

Rusové změnili hru

Podle útočníka Karla Hromase byla důvodem změny obrazu hry v poslední dvacetiminutovce i odlišná taktika Rusů. "Změnili hru. Vytáhli dva útočníky, třetí sjížděl za nimi a dostával puky. My jsme se snažili hrát dál svůj systém 1-2-2, ale nějak nám to nevycházelo," řekl Hromas.

Podle bývalého hráče pražské Sparty, který nyní působí v zámořském celku Everett Silvertips, byl problém i v tom, že Češi byli opět příliš často vylučováni. "Znovu jsme byli na trestné lavici více, než jsme chtěli. Podařilo se nám je ale přestřílet. Jen jsme neměli svůj den," prohlásil Hromas.

Krátká změna nastala za stavu 0:5, kdy se českému týmu podařilo dvěma brankami v krátkém sledu ruský náskok snížit. "Poté, co jsme dostali tři góly za šest minut, jsme se naštvali. Začali se více tlačit k brankovišti a vyplatilo se. První gól jsme tam dotlačili a pak dali druhý z přesilovky. Oni ale hned kontrovali na 6:2," dodal Hromas.

Kalus měl špatný přístup

Znojemský obránce Ondřej Šmach uvedl, že k oběma českým gólům nejspíš přispělo i vědomí, že tým už neměl co ztratit. "Potřebovali jsme dát nějaký gól i kvůli skóre, které mohlo rozhodovat. To se povedlo. Doufám ale, že se v dalších zápasech budeme ještě zlepšovat a ve čtvrtfinále zahrajeme jako proti Slovákům," řekl jeden z šesti beků, které mají trenéři na šampionátu k dispozici.

V sobotním zápase zmizel ze střídačky další český hráč. Po Michalovi Gulašim, kterého vedení reprezentace poslalo domů kvůli prohřešku na tréninku, nedohrál duel s Ruskem útočník Petr Kalus. "Měl špatný přístup k utkání. Proto dále nepokračoval," řekl kouč Votruba na adresu hráče celku Regina Pats, jenž nakonec chyběl i na střídačce.

Reklama

Související témata: