Hlavní obsah

Čekám hodně střelby, Američané mě budou omlacovat, říká gólman mladíků Vaněček

I v sobotním čtvrtfinále MS dvacítek proti favorizovaným Američanům vyjede Vítek Vaněček na led jako jednička českého týmu. "Čekám hodně střelby, Američané půjdou do brány a mě tam asi budou dost omlacovat. Dám si pozor," říká pro hokej.cz gólman a míní, že mu okolnosti mohou nahrávat. "Očekávám podobný zápas, na jaké jsem zvyklý ze sezóny."

Foto: Lehtikuva, Reuters

Finský hokejista Patrik Laine se snaží překonat českého gólmana Vítka Vaněčka v utkání na MS do 20 let.

Článek

Po nevydařené přestřelce s Finy (4:5) čeká české mladíky v sobotu od 19:00 h (vysílá ČT Sport, on-line reportáž na Sport.cz) soupeř z kategorie nejobávanějších. „Potřebujeme zlepšit defenzivu a já to vzadu musím podržet," je jasné brankáři, který v Helsinkách odchytal zatím všechny zápasy českého týmu.

Před rokem při MS v Kanadě přitom nastoupil jen do čtyř zápasů. "Tehdy jsem byl mladý a tím pádem i víc nervózní, trochu mi chyběly zkušenosti," připomíná Vaněček, který na předešlé MS cestoval ještě jako hráč Liberce. Většinou přitom působil v prvoligových Benátkách.

V roce 2014 ho draftoval ve druhém kole Washington, v létě zamířil do zámoří, nyní působí v nižší soutěži ECHL v týmu South Carolina Stingrays. A zkušenosti odtamtud se mu mohou náramně hodit. I proto, že se český tým před čtvrtfinále musel přestěhovat z Hartwall Areny do blízké Ice Hall. "Je tam ještě menší hřiště než za mořem. Je dobré, že chytám za East Coast, teď by to mohlo být něco podobného," míní.

Na Američany má přitom nemilé vzpomínky z MS hráčů do osmnácti let v roce 2014. Byl oporou týmu, odchytal i finále právě proti USA. "Dostali jsme rychle tři góly a to byl konec," dobře si vybavuje porážku 2:5.

Američané jsou na turnaji dvacítek tradičně jedním z aspirantů na zlato. Jsou mimořádně střelecky disponovaní. Ve skupině stihli nastřílet Švýcarům deset branek za dvě třetiny.

„Hlavně nesmíme dostávat tolik gólů. Taková přestřelka jako proti Finům se nemůže opakovat. Musím v brance tým trošku podržet a snad to vyjde," přemítá.

Reklama