Hlavní obsah

Američané si s námi hráli jako kočka s myší, reagoval na debakl kouč Petr

Helsinky

Prokletí jménem semifinále pokračuje dál. Od bronzových medailí z roku 2005 se čeští hokejisté na mistrovství světa dvacetiletých neprobojovali přes čtvrtfinálovou zeď. Dvakrát hráli dokonce o záchranu (2010, 2011). Letos jim stopku vystavili Američané, když svěřencům Jakuba Petra nasázeli sedm branek. "Tentokrát jsme na to neměli. Páté místo je maximum," hodnotil Petr turnaj ve Finsku.

Foto: Roni Rekomaa, ČTK/AP

Američan Christian Dvorak (uprostřed) překonává brankáře Vítka Vaněčka ve čtvrtfinále MS 20. Vpravo Filip Hronek.

Článek
Fotogalerie

Před dvěma lety slavil s národním výběrem senzační stříbro na světovém šampionátu hokejistů do 18 let. O podobný kousek se chtěl letos pokusit i na dvacítkách. Kormidlo reprezentace převzal skoro na den přesně před rokem, když nahradil Miroslava Přerosta.

Stavěl si tým podle sebe, ale na největší každoroční juniorské akci mu pro zranění chyběli dva klíčoví hráči - střelec Jakub Vrána a bojovník Václav Karabáček. Naopak mohl počítat s Davidem Pastrňákem, který se k týmu připojil po úvodní porážce s Rusy (1:2 po sam. náj.).

Výkony v základní skupině napovídaly, že se českému týmu blýská na lepší časy. Vyrovnané partie s Ruskem (1:2 po. sam. náj.) a Finskem (4:5) byly jasným důkazem. Přesto Petr nebyl příliš spokojen. "V základní skupině jsme mohli získat víc bodů. Ovšem nebyli jsme jenom účastníky zájezdu, jak jsem o tom mluvil před turnajem. Ukázali jsme, že do play off míříme jako rovnocenný partner," řekl pro hokej.cz.

Jako kočka s myší

Jenže ve čtvrtfinále přišel drsný direkt. Konečné skóre 0:7 s Američany působí hrůzostrašně. "Doslova nás přejeli. Nemůžeme se za nic schovávat. Výsledek je ostuda," má jasno Petr.

"Možná to bylo poznamenané tím, že se nám proti Američanům v minulosti nedařilo. Nevím. Jakmile jsme pak inkasovali potřetí, je to příběh, který známe. Kočka a myš," reagoval na první branku Austona Matthewse z 25. minuty. Pravděpodobná jednička příštího draftu se nakonec prosadila ještě dvakrát.

"Zápas ukázal slabinu v předbrankových prostorech na obou stranách. Soupeř pokryl dorážky, toho my nejsme schopni. Což je chyba v naší organizaci defenzivy, která pak už pramenila možná trošku z frustrace. A druhá bolest se týká zakončení. Pokud porovnáme jejich a naše - to je diametrální rozdíl. Do semifinále jdou jednoznačně a zaslouženě," konstatoval pro hokej.cz Petr.

Někteří hráči se s mládežnickou reprezentací loučí

Pro někoho to byla derniéra v mládežnické reprezentaci. Hokejisté narozeni v roce 1997 si šampionát příští rok zopakují. "Končíme celkově pátí. Tenhle ročník 1996 začal v osmnáctce sem tam porážet top mužstva, udržel si to i později. Ve čtvrtfinále přišla rána. Ale myslím, že umístění odpovídá tomu, co jsme na turnaji předvedli. Dál šli Američané, Švédové, Finové, kteří mají letos nadstavbu v kvalitních hráčích. A Rusové, s nimiž jsme hráli vyrovnaný zápas," rozebírá semifinalisty Petr. "Tentokrát jsme na to neměli. Páté místo je maximum," uvědomuje si.

Pondělní semifinálové duely tak budou čeští hokejisté sledovat v televizi. V tom prvním je na programu severské derby. Švédsko vyzve od 15 hodin domácí Finy. Rusko se střetne se Spojenými státy americkými od 19 hodin.

Který tým vyhraje letošní MS dvacítek?
Rusko
8,7 %
USA
51,9 %
Finsko
17,3 %
Švédsko
22,1 %
Celkem hlasovalo 16004 čtenářů.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko dnes 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko