Hlavní obsah

Švédové byli lepší, uznali junioři po závěru MS

Čeští hokejisté nezvládli své poslední vystoupení na juniorském mistrovství světa v Kanadě, podruhé na turnaji prohráli se Švédskem a obsadili konečné šesté místo. Kouč Radim Rulík a brankář Radek Fiala však po středečním zápasu uznali, že severský soupeř byl prostě lepší.

Foto: www.hockeycanada.ca

Vladimír Sobotka (vlevo) a Petr Pohl na MS juniorů.

Článek

"Dvě třetiny nás držel fantastický Radek Fiala. My jsme si sice nějaké šance vytvořili, ale neproměnili jsme je. Kdybychom se dostali do vedení, mohlo to být jiné a třeba bychom to uhráli, to se ale nestalo," řekl Rulík spolupracovnici ČTK po zápase ve Vancouveru.

Českému týmu se nevydařil vstup do poslední třetiny. Fialu překonali v rozmezí 25 vteřin Johan Ryno a Nicklas Bergfors, kteří Švédy přiblížili k výhře. "Úvod třetí části jsme bohužel nezvládli. Přestože jsme se poté snažili, dali i kontaktní gól, se zápasem jsme už nic neudělali," řekl Rulík.

Nakonec přiznal, že vyhrál lepší tým. "Švédové si to za dvě třetiny zasloužili, my jsme hráli dobře jen určité fáze zápasu, polovinu třetí třetiny. To nestačilo," uvedl reprezentační trenér.

Šance českého týmu dlouho držel brankář Fiala, který si připsal 41 úspěšných zákroků. Ani to ale nestačilo. Litvínovský gólman ale přiznal, že pro české hokejisty bylo těžké se na poslední zápas motivovat. "Šlo o pátý flek, prakticky o nic," řekl Fiala.

Přesto on i jeho spoluhráči vyhrát chtěli. "Ale nevyšlo to. Kdo zápas viděl, ví, že nás docela motali. Bylo to ale o tom, kdo dá první gól," uvedl zklamaný Fiala, jenž patří mezi hráče ročníku 1986, kteří na dalším juniorském šampionátu již startovat nemohou. "I proto je to velké zklamání. Pro řadu hráčů to mohl být poslední zápas za národní tým," řekl.

Fiala vytíženější než Schwarz

Fiala se nakonec trochu nečekaně stal nejvytíženějším českým brankářem. Před turnajem se přitom čekalo, že jedničkou bude spíše zkušenější Marek Schwarz. Nakonec se ale střídali a Fiala odchytal přes 200 minut. "Ani jsem nečekal, že něco odchytám. Bylo to super. Velký zážitek a cenná zkušenost," uvedl jeden z trojice nejlepších českých hráčů na turnaji.

Klíčovým momentem, proč se českým hráčům nepodařilo obhájit bronzové medaile z loňského MS, mohl být podle Fialy už první zápas se Švédskem v základní skupině. "Čekalo se, že vyhrajeme, ale zvrtlo se to. Od té doby nebylo mužstvo v pohodě," řekl Fiala.

Reklama

Související témata: