Hlavní obsah

Novým trenérem hokejové reprezentace bude Jandač! Vůjtka nahradí od příští sezóny

Praha
Aktualizováno

Novým hlavním trenérem české hokejové reprezentace bude od nadcházející sezóny Josef Jandač, jenž nyní působí u národního týmu jako jeden z asistentů Vladimíra Vůjtka a současně jako hlavní trenér Sparty. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) tak učinil s předstihem, a to především s ohledem na termín Světového poháru v roce 2016.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér Sparty Josef Jandač povede v příští sezóně hokejovou reprezentaci.

Článek

„Rozhodnutí výkonného výboru bylo jednomyslné," uvedl prezident ČSLH Tomáš Král. „S Josefem Jandačem jsme se domluvili na dvouleté smlouvě s tím, že bude působit výhradně u národního mužstva. Jeho prvním úkolem bude sestavit realizační tým pro příští sezónu a ve stanoveném termínu připravit spolu s asistenty základní nominaci pro Světový pohár," pokračoval Král.

"Před sezónou přišla další nabídka na post asistenta, která se po této sezóně změní v pozici hlavního kouče. Byla to pro mě spíše otázka nabídky, že mě někdo osloví, než ambice či můj cíl. Jsem za to ale hrozně rád a jsem na to pyšný. Věřím tomu, že u národního týmu třeba prožijeme také nějaký úspěch," řekl ČTK Jandač, jenž byl jako Růžičkův asistent u zisku zlatých medailí na MS 2010.

Současný hlavní trenér národního týmu Vůjtek nahradil po loňském domácím mistrovství světa Vladimíra Růžičku a s hokejovým svazem podepsal smlouvu do konce probíhající sezóny. „S Vladimírem Vůjtkem i s jeho budoucím nástupcem Josefem Jandačem jsme se domluvili, že pokud by Vladimír Vůjtek změnil své rozhodnutí uzavřít smlouvu pouze pro tuto sezónu a měl by zájem jako člen realizačního týmu pokračovat, můžeme s ním počítat i po mistrovství světa," doplnil Král.

Jandač by spolupráci s Vůjtkem i jeho současnými asistenty Jiřím Kalousem a Jaroslavem Špačkem v příští sezóně uvítal. "Určitě se s Vláďou Vůjtkem brzy potkáme a chci znát i představy Jirky Kalouse a Jardy Špačka, co a jak může být od léta. Mně se s těma chlapama dělá dobře, určitě bych preferoval nějakou kontinuitu," míní Jandač.

Převezme Spartu Kalous?

"Na činnosti stávajícího realizačního týmu se nic nemění, pokračuje v přípravách na zápasy Euro Hockey Tour, Euro Hockey Challenge a květnové mistrovství světa v Rusku," řekl Král.

Jandačovou premiérovou akcí v pozici hlavního kouče reprezentace bude Světový pohár konaný letos v září v Torontu. Hokejový svaz se k tomuto kroku odhodlal s takovým předstihem i proto, že základní nominace pro Světový pohár, která bude čítat šestnáct hráčů včetně dvou brankářů, musí být oznámena nejpozději do 1. března. Finální počet třiadvaceti hokejistů bude muset Jandać oznámit do 1. června. Češi se v základní skupině turnaje utkají s Kanadou, s týmem Evropy a se Spojenými státy americkými.

Osloví i Jágra

Na turnaji se představí nejlepší hokejisté světa a Jandač by na české soupisce rád viděl i Jaromíra Jágra, který po domácím MS ukončil reprezentační kariéru. "Zeptám se ho, jak přesně myslel to své rozhodnutí skončit v národním týmu. Když uvěří tomu, že by v zámoří na užším kluzišti mohl být platným hráčem, pak je šance, že nám pomůže," řekl Jandač.

Tomu po sezóně končí smlouva ve Spartě a nyní je jasné, že k jejímu prodloužení nedojde. Jandač totiž bude působit výhradně u reprezentace.

„V první řadě je potřeba říct, že Josef odvedl pro organizaci Sparty skvělou práci, za což mu patří velké poděkování. Je to perfektní trenér a člověk. Dvouletá smlouva u národního týmu je velkou odměnou a oceněním jeho dosavadní činnosti v našem hokeji. Je to typ trenéra, který myslí na hokej dvacet čtyři hodin denně a dává mu všechno, což ve Spartě dělal a ještě do konce této sezóny tomu tak bude," uvedl Petr Bříza, předseda představenstva Sparty.

Podle zákulisních informací by mohl Pražany převzít od příštího ročníku Jiří Kalous. "Vzhledem k možnosti jeho (Jandačova) posunu do pozice hlavního kouče reprezentace, jsme s touto variantou počítali a nyní se mohou naplno rozběhnout jednání o jeho nástupci," dodal Bříza.

Reprezentaci povede v příští sezóně Josef Jandač. Je rozhodnutí ČSLH podle vás správné?
Ano
26,4 %
Ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 8605 čtenářů.

Reklama