Hlavní obsah

Vůjtek vzal dva sparťanské nováčky, ale Červenku do nominace nezařadil

Praha

Trenér českých hokejistů Vladimír Vůjtek starší povolal na zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem tři nováčky. Debutovat v národním týmu mohou útočník Daniel Přibyl s bekem Markem Hrbasem ze Sparty a teoreticky i gólman Libor Kašík ze Zlína. Duely se hrají ve čtvrtek 11. února v Třinci a o dva dny později v Ostravě.

Trenér Vladimír Vůjtek k nominaci na zápasy s Ruskem.Video: Sport.cz

 
Článek

Kašík však bude s týmem jen trénovat, pakliže se nezraní Dominik Furch nebo Alexandr Salák, Kašík do zápasů s Ruskem nezasáhne.

„Salák s Furchem se o zápasy podělí, každý dostane jeden," vysvětluje Vůjtek, který má v nominaci 24 hráčů (3 brankáři, 8 obránců a 13 útočníků) a tentokrát chybí záměrně zkušení hráči, jako jsou útočníci Sobotka, Červenka, Zaťovič nebo obránce Němec. „Tyto kluky máme prověřené, chtěli jsme dát prostor ještě některým dalším adeptům reprezentačního dresu," řekl Vůjtek.

Nechci vyvolávat nějaké vášnivé diskuse, říká kouč

Trochu zvláštním případem je Červenka, který byl pozván na minulou akci, jenže se v prosinci docela kontroverzně omluvil. „Dostává největší porci minut v extralize, takže lze tak nějak tušit, že bude při reprezentační pauze potřebovat spíš dobít baterky. Nechci vyvolávat nějaké vášnivé diskuse, ale i pro Červenku samotného bude lepší teď se dát do kupy před play off," tvrdil Vůjtek, jemuž z ideální představy o sestavě vypadl zraněný chomutovský Rutta.

Chybí také extraligový kanonýr D. Kubalík z Plzně. „Bohužel bere antibiotika," litoval kouč. Jedenáct vybraných reprezentantů je z domácí extraligy, stejný počet působí v KHL a dvojice Zámorský, Gulaš přijede ze švédské nejvyšší soutěže.

Hrbas (ve 22 letech benjamínek výběru) platí za absolutního nováčka. „Má výborná čísla v extralize, je to hráč nebojácný, přitom pečlivě defenzívní," prohlásil Vůjtek.

Další debutant ze Sparty Přibyl se už v nominaci během této sezóny objevil a dokonce odjel i na turnaj Karjala. Tam mu ale premiéru znemožnilo zranění břišního svalstva z rozbruslení v zápasu ve Švédsku. „Takže nyní se snad konečně dočká," doufal Vůjtek.

Po téměř osmi letech se vrací do národního týmu liberecký útočník Krenželok. „Sice už překročil třicítku, ale hraje s velkou chutí a prokazuje i dobrou fyzickou kondici," vysvětlil Vůjtek. Delší reprezentační pauzu měli také Zámorský a mistr světa z roku 2010 Kašpar. „Lukáš má nyní klíčovou roli ve Slovanu, protože dostane šanci se předvést i na mezistátní scéně," prohlásil kouč.

Jedenáctka zvládla všechno

Všechny akce české reprezentace v této sezóně absolvovalo celkem 11 hráčů (Furch, Jeřábek, Kempný, Kolář, Kundrátek, T. Voráček, Šimek, Buchtele, Jan Kovář, Gulaš, Radil). „Rusko jsme dvakrát v sezóně porazili, ale teď přiveze výběr plný mladých talentů, od nichž se dá čekat, že budou živější a možná i nebezpečnější než ty klasické opory sborné," uvažuje Vůjtek.

Národní tým se při únorových zápasech evropské hokejové tour po delší době vrací do Moravskoslezského kraje. V Ostravě si zahraje po deseti letech, na třineckém ledě se objevil naposledy dokonce v roce 1998. Sraz mužstva bude již v úterý odpoledne ve vítkovické ČEZ Areně, kde bude mít český výběr i tréninkovou základnu a do třinecké Werk Areny zajede jen na otočku na zápas.

„Těším se, že budeme mít diváky na své straně," říká Vůjtek, jehož asistent Jaroslav Špaček je s ohledem na možné posily z NHL pro květnové MS už nyní na inspekční cestě v zámoří, kde uvidí šest utkání. Po zápasech s Rusy se za oceán vydá i Kalous na dalších šest střetnutí a pak v březnu tam pojede Špaček ještě jednou. „Ve třech cestách tak bude šance vidět prakticky všechny hráče, kteří přicházejí do úvahy se šampionátem a také s nimi mluvit," prohlásil Vůjtek.

Nominace českých hokejistů na zápasy Euro Hockey Tour s Ruskem (11. února v Třinci a 13. února v Ostravě):
Brankáři:
Libor Kašík (Zlín)
Dominik Furch (Omsk/KHL)
Alexander Salák (Novosibirsk/KHL)
obránci:
Tomáš Voráček (Mladá Boleslav)
Jakub Jeřábek (Plzeň)
Marek Hrbas (Sparta)
Radim Šimek (Liberec)
Petr Zámorský (Örebro/Švéd.)
Michal Kempný (Omsk/KHL)
Jan Kolář (Chabarovsk/KHL)
Tomáš Kundrátek (Slovan Bratislava/KHL)
útočníci:
Michal Birner
Lukáš Krenželok
Michal Řepík (všichni Liberec)
Jan Buchtele
Daniel Přibyl (oba Sparta)
Jan Hruška (Kometa Brno)
Jan Kovář (Magnitogorsk/KHL)
Petr Koukal (Jekatěrinburg/KHL)
Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava/KHL)
Lukáš Radil (Spartak Moskva/KHL)
Tomáš Vincour (Novosibirsk/KHL)
Robert Kousal (Novokuzněck/KHL)
Milan Gulaš (Färjestad/Švéd.)

Reklama

Související témata: