Hlavní obsah

Potvrzeno: Ručinský generálním manažerem pro Světový pohár. A jak naloží s nabídkou Vůjtek?

Generálním manažerem české hokejové reprezentace pro zářijový Světový pohár byl jmenován Martin Ručinský. Asistenty hlavního trenéra Josefa Jandače budou Jiří Kalous, Václav Prospal, Jaroslav Špaček. Nabídku na pozici asistenta má i současný hlavní kouč národního týmu Vladimír Vůjtek, ten se rozhodne pro květnovém MS v Rusku.

Martin Ručinský - generální manažer hokejové reprezentace.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

"Je to výborně složený realizační tým, hodně si od něj slibujeme. V týmu jsou obrovské hokejové osobnosti. Jsme rádi, že Martin Ručinský nabídku přijal, pro všechny je to výborná zpráva, že se bývalí špičkoví hráči zapojují do hokejového dění," libuje si prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

"Chtěl jsem oslovit kluky, kteří v Kanadě a Americe odehráli spoustu zápasů a strávili tam skoro celý hokejový život. Proto jsem se obrátil na Martina Ručinského. Vzal si nějaký čas na rozmyšlení a k mé radosti nabídku přijal," těší Josefa Jandače.

„Před třemi týdny jsem obdržel nabídku. Je to pro mě něco nového a nebylo to jednoduché rozhodnutí. Ve finále ale převážely plusy nad minusy, každý ví, jaký mám vztah k národnímu týmu. Mnoho let mi dávalo radost a teď mu to chci vrátit. Rozkoukám se, zjistím, co to obnáší, a doufám, že v této roli budu úspěšný. Moje práce bude spočívat v komunikaci s hráči z NHL, kteří připadají v úvahu pro Světový pohár," prohlásil Martin Ručinský.

Ručinského asistentem v pozici generálního manažera bude Milan Hnilička. Vedoucím skautingu byl jmenován Jiří Fischer, jenž působí jako ředitel pro hráčský rozvoj u Detroitu v NHL.

„Zapadá to do mé filozofie, že chceme do hokeje zabudovávat mladé. Nejen na pozicích hráčů, ale i manažerů. Jsem pevně přesvědčen, že to Martin Ručinský zvládne s noblesou, stejně jako Jirka Fischer a Venca Prospal. K hráčům mají hodně blízko, víc než já. Jde o to, aby hráče získali na svou stranu, a v tomto ohledu jim hodně věřím," řekl Slavomír Lener, jenž pozici generálního manažera zastává nyní a zároveň je šéftrenérem svazu.

"Snažil jsem se zachovat vytvořenou kostru trenérů, kterou vytvořil Vladimír Vůjtek. Chci, aby trenérský štáb pracoval kolektivně, jako je tomu teď. Doplnili jsme trenérský štáb o Vencu Prospala, jehož vášeň pro hokej a obrovské hokejové srdce dobře známe," zmínil Jandač jméno dvojnásobného mistra světa, jenž završil aktivní činnost v roce 2013 a žije v USA, kde vede dorostenecký tým Tampa Scorpions.

Světový pohár se odehraje v září v Torontu, český nároďák v základní skupině narazí na Kanadu, Spojené státy a výběr Evropy. 1. března musí česká reprezentace nahlásit základní šestnáctičlennou nominaci pro SP.

Reklama

Související témata: