Hlavní obsah

Jágr má reprezentaci pořád co dát, ví Ručinský. Přesvědčí ho u večeře k návratu?

Praha

Plánoval si, jak si po dubnovém zisku mistrovského titulu s Litvínovem a ukončení bohaté kariéry od hokeje odpočine a začne si užívat cestování a hokejového důchodu. Jenže po tři čtvrtě roce Martin Ručinský své záměry přehodnotil. Nabídku od nového reprezentačního trenéra Josefa Jandače na post generálního manažera národního týmu pro zářijový Světový pohár v Torontu bere olympijský šampión z Nagana a trojnásobný mistr světa jako velkou poctu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nový generální manažer hokejové reprezentace Martin Ručinský si dá dostaveníčko s Jaromírem Jágrem.

Článek

Martin Ručinský - generální manažer hokejové reprezentace.

Kdy vás Josef Jandač s prezidentem Českého svazu ledního hokeje Tomášem Králem oslovili?

Před třemi týdny a nebylo to jednoduché rozhodování, protože to je pro mě něco nového. Ve finále ale převážily plusy nad minusy. Každý ví, jaký mám vztah k národnímu týmu. Mnoho let mi dával radost a teď mu to chci vrátit. Rozkoukám se, zjistím, co to obnáší, a doufám, že v této roli budu úspěšný.

Jaké minusové body se vám honily hlavou?

Moc jich nebylo. Po zisku titulu s Litvínovem jsem si představoval, že si od hokeje odpočinu, budu cestovat a užívat si hokejový důchod. Jenže život je nevyzpytatelný a tyto plány budu muset odložit a přehodnotit. Tuhle nabídku od národního týmu totiž beru jako velkou výzvu a čest. Udělám všechno možné, abych odvedl tu nejlepší práci. Dám do toho maximum.

Konzultoval jste s někým, jestli funkci přijmout?

Probíral jsem to s rodinou a nejbližšími kamarády. Ve finále si ale člověk musí udělat úsudek sám a rozhodnutí bylo jenom na mně.

Zatímco generální manažeři v Kanadě a Spojených státech tým i skládají, tuzemské pojetí je odlišné. Jakou tedy budete mít roli?

Taky jsem se o to začal hned zajímat... S Pepou Jandačem jsme se shodli, že mužstvo musím zaštítit a zajistit jeho funkčnost, aby hráči, trenéři a vlastně celý realizační tým měl klid na svou práci. Mám výhodu, že k hráčům nemám věkově daleko, navíc se prakticky se všemi velice dobře znám, i když už jsem teď na druhé straně řeky. Hlavní mou prací ale bude být v kontaktu s hráči, o které budeme mít zájem, a komunikovat s nimi.

Budete se podílet i na výběru hráčů pro Světový pohár?

Svým názorem určitě přispěju, rozhodující a poslední slovo ale bude mít Pepa Jandač. Už jsme si spolu několikrát sedli a sestavu probírali.

Těší vás, že budete mít za asistenta Milana Hniličku, jenž působí u reprezentačních výběrů několik let a naposledy byl generálním manažerem dvacítky?

Jsem za to strašně rád. Známe se od dorosteneckých let, hráli jsme spolu i proti sobě. S touto prací navíc už má zkušenosti, je zběhlý a ví, co to obnáší. Přesně tohle budu potřebovat, protože hlavně administrativní věci zpočátku nebudu zvládat. Hnilda mi bude po ruce.

Chtěl byste jako generální manažer pokračovat i po Světovém poháru?

Když jsem nabídku dostal, mluvilo se v ní o dlouhodobé funkci. Ale do toho se mi nechtělo, protože jde pro mě o novou věc. Nevím, jak se v ní budu orientovat, to ukáže až čas. Proto jsem si dal podmínku, že odpracuju Světový pohár a potom se uvidí. Kdyby mě to bavilo a naplňovalo a svaz by o mě dál měl zájem, neměl bych problém pokračovat.

Světový pohár je hlavně v zámoří považován za velice prestižní událost. Proto se nedá čekat, že by vám od hráčů dorazilo moc omluvenek. Souhlasíte?

Pro každého hráče by měl být čest reprezentovat Českou republiku. Není to ale povinnost, každý má na omluvenku právo. Je to právo každého a zlobit se na něj nebudu. Ale chtěl bych, aby hráči vnímali nastupovat za národní mužstvo jako poctu.

Chystáte se osobně mluvit i s Jaromírem Jágrem a přesvědčit ho, aby svůj konec v národním týmu, který po domácím šampionátu ohlásil, ještě přehodnotil?

S Jardou jsem celou dobu v kontaktu, velice dobře ho znám. Pochopitelně vím, že po mistrovství světa oznámil svůj konec v reprezentaci. Jenže ať je to, jak chce, věk je jenom číslo a on má reprezentaci pořád co dát. Pokud měl o něm někdo pochyby, tak vždycky, když přijel na národní tým, patřil k jeho nejlepším hráčům. Ne-li nebyl vůbec nejlepší. Bude záležet jenom na něm, jestli bude mít chuť pokračovat, nebo je jeho konec definitivní. Uvidíme. Plánuju si s ním zajít na večeři a pokecáme, jak se cítí.

V první nominaci na Světový pohár Jágr nebude
První nominaci na Světový pohár zveřejní všechny zúčastněné týmy 2. března a bude čítat 16 jmen. Jaromír Jágr v té české bude chybět, neboť zapsané hráče lze následně z nominace vyřadit jen v případě zranění. Realizační tým se chystá s Jágrem mluvit a v případě souhlasu s účastí na SP může být „68“ do nominace zařazena později.

Reklama

  3 : 0 Česko - Švýcarsko 3 : 0 dohráno
20240425T14 : 00:00+0200
Česko vs. Švýcarsko
Česko vs. Švýcarsko
Česko
Švýcarsko
  Kanada - Česko zítra 18 : 00
20240426T18 : 00:00+0200
Kanada vs. Česko
Kanada vs. Česko
Kanada
Česko