Hlavní obsah

Jandač prosadil hvězdy, první nominace bude bez Jágra

Martin KézrSport.czPrávo

Josef Jandač bude mít na Světovém poháru nezvykle široký realizační tým, do něhož si prosadil hned pět hvězd zlaté generace z přelomu století. Václav Prospal a Jaroslav Špaček budou v roli asistentů, Martin Ručinský i Milan Hnilička na manažerských pozicích a Jiří Fischer jako šéf skautingu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Josef Jandač (vlevo) představil složení realizačního týmu české hokejové reprezentace na Světovém poháru na začátku příští sezóny v Torontu. Vpravo je budoucí generální manažer reprezentace Martin Ručinský.

Článek

Martin Ručinský - generální manažer hokejové reprezentace.

Už 2. března musí kouč představit 16 hráčů z nominace a zatím jen prozradil, že Jaromír Jágr mezi nimi nebude. Útočník, který za deset dnů oslaví 44. narozeniny, pro stanici TSN uvedl, že šance na jeho účast na SP je nulová. „Pro média to je žhavé téma, ale v první fázi nominace Jágr nebude. Necháme mu čas a prostor a chci, aby s ním lidé z realizačního týmu mluvili osobně," říká Jandač, pro kterého bude turnaj v Torontu premiérou v roli kouče reprezentace.

„Každý ze tří asistentů i generální manažer přijdou se svým návrhem nominace s tím, že skládáme tým, a ne jen jména k sobě. Neměl by ten výběr být až tak těžký. Když nastanou někde třecí plochy, rozštípnutí bude na mně," uvádí Jandač, ale počítá s tím, že oslovení hráčů nechá na generálním manažerovi Ručinském.

„Je jim věkově blíž, to je hlavní plus a věřím, že na ně přenese svou chuť rvát se za reprezentaci. Určitě pomůže i prolomit případnou komunikační bariéru. Když se na hráče obrátí legenda typu Ručinského, tak to má větší váhu, než když zavolá nějaký Jandač," říká kouč s tím, že jeho práce bude trénování.

Prospalovo nakažlivé nadšení

Česká reprezentace ve skupině potká 17. září Kanadu, 19. září výběr Evropy a 22. září USA. „Jsem rád, že se nám s ohledem na specifičnost Světového poháru povedlo dostat k týmu osobnosti, které v zámoří žijí a mají s tamním hokejem velké zkušenosti," doplnil budoucí kouč, který je v současnosti u reprezentace Vůjtkovým asistentem.

Prospal bez zkušenosti u dospělých se přitom jeví jako překvapivá volba na střídačku. „Teď sice trénuje v Americe juniory, ale všichni známe jeho vášeň i velké hokejové srdce. To nadšení umí být nakažlivé," přemítá Jandač nad dvojnásobným mistrem světa a hodně si slibuje i od Fischera. „Při práci pro Detroit vidí hráče i spoustu zápasů NHL, proto ho chceme využít pro skauting. Herní systém i prostředí je tam odlišné a on to zná dobře," míní kouč.

Šéf svazu Jandačův záměr posvětil. „Stávající realizační tým je zatím jen pro Světový pohár, složení na další část sezóny 2016/17 se vyřeší až po turnaji podle toho, zda ti lidé budou mít chuť pokračovat, jestli je to bude naplňovat a taky jak na tom budou s časem," tvrdí Tomáš Král. Každopádně po pěti letech post generálního manažera reprezentace opouští Slavomír Lener.

Reklama